StoryEditorOCM
KalelargaU RUJNU

Potvrđena USKOK-ova optužnica protiv župana Božidara Longina za "slučaj vez" na Istu! Znači li to i kraj političke karijere?

Piše Iva Ivanac
14. listopada 2024. - 15:54

Potvrđena je USKOK-ova optužnica protiv zadarskog župana Božidara Longina u "slučaju vez" na Istu.  

Iz USKOK-a su nam kratko kazali kako je optužnica potvrđena u rujnu te se početak suđenja očekuje na Županijskom sudu u Splitu. 

Podsjetimo kako je ​USKOK, nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu u veljači ove godine podignuo optužnicu protiv Longina zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem. 

USKOK Longina tereti da je 9. rujna 2023. na otoku Istu iskoristio dužnost župana Zadarske županije, a time i ovlaštenog predstavnika Zadarske županije kao osnivača Županijske lučke uprave Zadar (ŽLU) s jednim ciljem - želio si je osigurati besplatno korištenje veza u luci za brodicu kojom je tom prilikom upravljao.

Prema optužnici, Longin je 8. rujna 2023. vezao brodicu na tranzitni vez luke s namjerom da ga koristi do 10. rujna. A kad je sutradan, dakle 9. rujna, lučki redar Longinu na ime pristojbe za korištenje veza izdao račun u iznosu od 48,60 eura, okrivljenik je znajući da se sukladno odluci o visini lučkih pristojbi i lučkih naknada ŽLU-a, korištenje veza naplaćuje, lučkog redara pitao: "Zašto ti meni naplaćuješ?".

- Lučki redar mu je na to odgovorio da on ne naplaćuje samo njemu nego svima koji koriste vez te da za svoj rad odgovara ravnatelju ŽLU-a. Longin je tom prilikom naglasio da je on šef ravnatelju te rekao lučkom redaru da račun stornira. Zbog autoriteta koji okrivljenik ima kao župan Zadarske županije i predstavnik osnivača njegovog poslodavca, lučki redar je račun stornirao, navodi se u optužnici USKOK-a.

Cijeli slučaj je dospio u javnost preko županijskog vijećnika Marka Pupića Bakrača (Akcija mladih) koji je početkom rujna ovaj slučaj prijavio nadležnim institucijama. 

Župan Longin za Zadarski.hr nije previše komentirao otpužnicu, kazao je kako "nije počinio nikakvo kazneno djelo i kako vjeruje da će to i dokazati". Istog dana Longin je za Dnevnik HRT-a dao duži intervju u kojem je kazao kako je sve to bio "eklatantni primjer nesporazuma" te kako "nije istina da je s lučkim radnikom tako razgovarao".

Potvrđena USKOK-ova optužnica za Longina najvjerojatnije će ga izbaciti iz utrke za treći mandat prvog čovjeka Zadarske županije na idućim lokalnim izborima, što bi moglo značiti i kraj njegove političke karijere. 

16. listopad 2024 16:11