StoryEditorOCM
KalelargaNEMA PANIKE

Prvi rezultati analize mora plaže Kolovare dobri: "Čekamo još samo jedan rezultat kako bi potvrdili prvu kategoriju. Do tad, sačekajte s kupanjem!"

Piše M.M.
17. kolovoza 2022. - 11:13

Prema prvim rezultatima uzoraka koje su jučer iz mora na plaži Kolovare izvadili djelatnici zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, nema razloga za brigu: more spada u prvu kategoriju.

- Indikatori fekalnog onečišćenja su u prvom red su Escherichia coli i intestinalni (crijevni) enterokok. Analiza za E. coli gotova nakon 24 i ti su rezultati i više nego dobri. Za intestinalni enterokok čeka se 48 sati, te ćemo ih objaviti u četvrtak – rekao nam je Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša.

Također, naglasio je kako se radi o oborinskim vodama koje su se zbog velike kiše zbile na površinu mora te su i njegovi djelatnici, koji su uzroke i prikupljali, potvrdili da nije bilo nikakvog smrada. 

image

Djelatnici zavoda za javno zdravstvo uzimaju uzorke morske vode za analizu na plazi Kolovare.
 

Jure Miskovic/Cropix

- Znam da nije nimalo lijep prizor, no ne treba dizati paniku. Inicijalni rezultati analize su dobri, no savjetujem kupaćima da sačekaju do sutra, kada ćemo imati kompletne rezultate i kada ćemo sa sigurnošću moći reći da je more sigurno za kupanje – zaključio je.

Podsjetimo, zbog sumnji na onečišćenje mora u utorak je ispred plaže Kolovare, koncesionar Obala i lučice dao nalog spasilačkoj službi da plavu zastavu zamijene crvenom. Crvena zastava znači trenutnu zabranu kupanja, odnosno situaciju u kojoj kupanje nije sigurno. Jučer smo pisali o tome kako je Odvodnja ispustila oborinske vode u more na Kolovarama u subotu, nakon jake kiše. Objasnili su da je došlo do prelijeva tih voda i da su to morali učiniti.

image
Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Radi se o preljevu oborinskih voda koji se aktivirao zbog velike količine kiše koja je naglo pala prije nekoliko dana i "povukla" za sobom dio onečišćenja iz glavne cijevi, ali u omjeru razrjeđenja koji je dozvoljen zakonom. More je sve već "ispralo", onečišćenja mora nema - izjavio je u utorak ujutro direktor odvodnje Grgo Peronja, nakon što smo objavili video snimku na kojoj se vidi kako u moru u neposrednoj blizini plaže Kolovare "kulja" kanalizacija poput gejzira.

27. travanj 2024 02:34