StoryEditorOCM
KalelargaSINDIKAT PROZIVA

Ravnateljica vrtića u Biogradu emocionalno ucjenjuje radnice u štrajku i pokušava roditelje okrenuti protiv njih, a Knez o svemu šuti!

Piše Hina
14. lipnja 2024. - 18:41
Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, tijekom prosvjeda u BiograduJure Miskovic /Cropix

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) prozvao je u petak ravnateljicu dječjeg vrtića u Biogradu na Moru, gdje štrajk traje peti tjedan, da pokušava posijati razdor između roditelja i radnica u štrajku, a gradonačelnika da ne odgovara na poziv na socijalni dijalog.

"Nakon početnih pritisaka i prijetnji radnicama u štrajku, postavljanja zaštitara na ulaz vrtića, zatvaranja radnica u malenu prostoriju i zabrane kretanja po vrtiću te zabrane razgovora s roditeljima, isključivanja s rada dijela radnica te napada na predsjednicu sindikata postavljanjem klevetničkih plakata na ogradu vrtića i ispred gradske uprave, ravnateljica Paola Jurić nastavlja s pritiscima i pokušajima gušenja štrajka", stoji u priopćenju SOMK-a.

U ovom tjednu, kako navode, ravnateljica je zatražila od radnica u štrajku da se privremeno vrate u grupe te da s djecom pripreme završnu priredbu za kraj pedagoške godine. Na odgovor radnica da se sukladno zakonu u štrajku ne provodi odgojno-obrazovni rad te da do postizanja dogovora s osnivačem neće prekinuti štrajk, ravnateljica je poslala pismo roditeljima u kojem optužuje radnice u štrajku da zbog njih neće biti završne priredbe.

"Osim što emocionalno ucjenjuje radnice u štrajku, koje se pokušavaju izboriti za dostojanstvene plaće, pismom pokušava roditelje okrenuti protiv radnica i napraviti razdor koji bi stvorio novi pritisak na radnice", kaže SOMK.

Također, ravnateljica Jurić tvrdi da priprema završne priredbe ne spada u odgojno-obrazovni rad, čime "otkriva vlastitu nestručnost i osnovno nepoznavanje odgojno-obrazovnih procesa u dječjem vrtiću u kojem joj je dato povjerenje za upravljanje".

Gradonačelnik Ivan Knez, napominje SOMK, još uvijek se nije oglasio niti je pokazao spremnost na kompromis, iako je sindikat ovoga tjedna ponovno poslao dopis s prijedlogom kolektivnog ugovora i pozivom na kolektivne pregovore.

Premijer Andrej Plenković i ministar rada Marin Piletić obaviješteni su o pozivu sindikata na dijalog, te se, s obzirom na obećanje premijera da će se situacija riješiti, čeka odgovor gradonačelnika. 

Iz SOMK-a poručuju da radnice ostaju u štrajku, a roditelje mole da ih i dalje podržavaju te da ne nasjedaju na pokušaje ravnateljice i osnivača da ih se ocrni i sva krivnja svali na njih.

14. lipanj 2024 18:41