StoryEditorOCM
KalelargaNE ODUSTAJU

Štrajk na sudovima se nastavlja! Sutkinja Sandra Radanović: ‘Na Županijskom sudu u Zadru rješavaju se samo hitni predmeti!

Piše B.S.
21. lipnja 2023. - 08:33

Štrajk na hrvatskim sudovima i dalje se nastavlja, iako je Vlada Republike Hrvatske na sjednici 15. lipnja donijela je odluku o isplati privremenog dodatka kojom je obuhvaćeno 7.272 od 7.554 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima. Dodatak na plaću dobivat će i službenici i namještenici u štrajku.

Najveći broj službenika i namještenika u pravosudnim tijelima, njih 6.316 dobit će najveći dodatak od 100 eura neto, 374 dodatak od 80 eura, a 582 dodatak od 60 eura. Odlukom Vlade obuhvaćeno je više od 96 posto službenika i namještenika na sudovima i državnim odvjetništvima. Službenicima i namještenicima s najnižim primanjima usvojenim dodatkom plaća raste za oko 18 posto.

Prema podacima koje su Ministarstvu pravosuđa i uprave dostavila pravosudna tijela u štrajku je manje od 3000 službenika i namještenika.

- Na Županijskom sudu u Zadru rješavaju se samo hitni predmeti i oni u kojima može nastupiti nenadokandiva šteta u prvom stupnju i žalbenom postupku - rekla je glasnogovornica suda sutkinja Sandra Radanović.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave navode kako je postojeći sustav plaća s godinama generirao više od 560 dodataka na plaću za oko 2500 radnih mjesta.

Novim sustavom plaća cilj je dodatke ugraditi u koeficijente, a broj radnih mjesta smanjiti do 600. Na taj način spriječit će se generiranje različitih koeficijenata ili dodataka za ista radna mjesta.

Ugrađivanjem novih dodataka u postupku donošenja novog sustava plaća rezultiralo bi narušavanjem odnosa u sustavu plaća i generiranju novih nepravdi jer bi službenici i namještenici u pravosudnim tijelima za isti posao u državnoj službi dobili 300 eura veću plaću u odnosu na službenika i namještenika u tijelu državne uprave. Primjerice, računovodstveni referent na sudu imao bi značajno veću plaću u odnosu na računovodstvenog referenta u nekom ministarstvu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavit će s aktivnostima uvođenja novog sustava plaća kroz sveobuhvatni pristup koji će rezultirati povećanjem plaća svih službenika i namještenika, uključujući službenike i namještenike u pravosudnim tijelima.

Državna tajnica Vedrana Šimundža-Nikolić predstavila je Hrvatskom saboru Izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika

Izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika utvrđuje se nova osnovica za izračun plaća pravosudnih dužnosnika koja sada iznosi 706,50 eura.

Osnovica za izračun plaća pravosudnih dužnosnika posljednji je put povećana 2019. godine za 6% te je niža u odnosu na osnovicu koja je na snazi bila 2009. godine.

- Osnovica bi se tako povećala sa 625,20 eura na 706,50 eura bruto, a uz povećanje osnovice, izmjenama zakona predlaže se i povećanje koeficijenta za izračun plaća sudaca prvostupanjskih sudova (općinski, trgovački i upravni sudovi) te zamjenika općinskih državnih odvjetnika s 3,54 na 4,21" izjavila je državna tajnica.

Pored navedenog, ovim se izmjenama predlaže da odluku o plaćama pravosudnih dužnosnika donose čelnici pravosudnih tijela, čime se odredbe Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika usklađuju s mjerodavnim odredbama Zakona o sudovima i Zakona o državnom odvjetništvu o ovlastima čelnika pravosudnih tijela.

Također, izmjenama se ažurira popis pravosudnih dužnosnika čije su plaće uređene ovim Zakonom nakon početka rada Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske i prestanka postojanja prekršajnih sudova, a iznos naknada za odvojen život pravosudnih dužnosnika od obitelji izraženih u kunama pretvara se u iznose u eurima sukladno odredbama Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Predlaže se precizirati i naziv ovog Zakona uzevši u obzir da se njime, osim plaća, uređuju i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, kao i da su suci i zamjenici državnih odvjetnika jedini pravosudni dužnosnici.

28. travanj 2024 20:08