StoryEditorOCM
KalelargaUSPORENA DINAMIKA

Telekomunikacije ostale "plitko" nakon otkopavanja asfaltnog sloja Tuđmanove ulice, pa se usklađuju načini zaštite, za sedam dana nastavak radova

Piše Mišel Kalajžić
31. kolovoza 2021. - 19:14
U tijeku su radovi na prosirenju i obnovi jedne od vaznijih gradskih prometnica, Ulice dr. Franje Tudjmana, koji se zbog slozenosti zahvata odvijaju u etapama, a trenutno se uredjuje dio izmedju Murvicke ulice i Ulice Josipa bana Jelacica. Na fotografiji: radovi.Luka Gerlanc/Cropix

Smanjeni intenzitet radova na dijelu Tuđmanove ulice ispred trgovačkog centra Relja u Zadru, mogao bi se ubrzati već za sedam dana, doznajemo od pročelnika Upravnog odjela Grada Zadra za EU fondove Ante Ćurkovića.
Radovi pred Trgovačkim centrom, između Kaljske i Glagoljaške ulice, već se danima odvijaju sporije nego što je to predviđeno dinamičkim planom. Zapravo kao da su radovi potpuno stali nakon uklanjanja postojećeg asfaltnog zastora. Tim su radovima, objašnjava Ćurković, zatečene dvije skupine instalacija: elektro instalacije kojima gospodari Elektra Zadar d.o.o. i EKI instalacije kojima gospodari T -com d.d.

- U postupku ishođenja lokacijske i građevinske dozvole pred nadležnim tijelom za provedbu dokumenata prostornog uređenja, svi vlasnici pojedinih instalacija pozvani su da dostave posebne uvjete. U tim posebnim uvjetima oni definiraju poziciju i sadržaj svojih instalacija. To su informacije koje projektantima služe kao ulazni podaci prilikom projektiranja i izrade troškovnika za izvođenje radova. Po završetku izrade projekta, a prije izdavanja građevinske dozvole, sva javno pravna tijela koja gospodare pojedinim instalacijama na uvid dobivaju glavne projekte, te provjeravaju jesu li na zadovoljavajući način uvaženi njihovi posebni uvjeti.

U konkretnom slučaju, postojeće elektro i EKI instalacije ugrađene su u trup nogostupa. Prema novom projektnom rješenju, na tom mjestu se nalazi kolnički trak, samim tim završni sloj asfalta spušta se za visinu rubnjaka, te se za 12 centimetara približava spomenutim instalacijama. U postupku ishođenja dozvola tj. u posebnim uvjetima, vlasnici instalacija projektantu su dostavili tlocrtne pozicije svojih instalacija, ali ne i visinske, jer za u prošlosti ugrađene instalacije ne raspolažu takvim podacima. Iz tog razloga nisu ni imali zahtjeva u smislu izmještanja postojećih instalacija. Budući da predmetne podzemne instalacije moraju ostati u funkciji, trenutno se radi na izradi tehničkog rješenja njihove zaštite, nakon njegovog usvajanja radovi će se nastaviti u skladu s dinamičkim planom - objasnio je Ćurković.

Trenutno traju intenzivni sastanci na rješavanje te problematike, a nastavak izvođenja radova očekuje se u narednih sedam dana.

15. travanj 2024 21:00