StoryEditorOCM
KalelargaIN MEMORIAM

U Zadru je u devedeset i prvoj godini života preminula zadarska arhitektica Mira Budisavljević: projektirala je Bili brig, Voštarnicu, Put Petrića...

Piše Zadarski.hr
7. prosinca 2021. - 14:28

U Zadru je u devedeset i prvoj godini života preminula arhitektica Mira Budisavljević, objavili su iz Zadarskog društva arhitekata.

Cijeli je svoj radni vijek provela u Zadru, u ondašnjem projektnom uredu Donat. Iako je u radu slijedila postulate modernizma koje je usvojila tijekom školovanja na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, duh Moderne prilagodila je neposrednom okruženju oblikujući tako kontekstualnu Modernu u arhitektonskom i urbanom smislu.

Njen profesionalni život kao jedne od nekolicine arhitektica koje su tada djelovale u gradu, počinje u razdoblju kada je naše društvo najvećim dijelom bilo prožeto optimizmom, u gradu koji se s vjerom u bolje i naprednije sutra od jedne do druge petoljetke dizao iz ruševina tijekom perioda intenzivne izgradnje šezdesetih godina.

image
Mira Budisavljević
Zda

Po njenim projektima izgrađeni su mnogi društveni objekti, dapače dobrim dijelom i cijele gradske četvrti, čime je dala snažan pečat ne samo urbanom izgledu Zadra, već kulturi i životu Zadrana. Današnji Zadar nemoguće je zamisliti bez gradskih četvrti Bili brig, Voštarnica, Put Petrića, osnovnih škola na Smiljevcu i Voštarnici, trgovinskih centara i poslovnih objekata, da nabrojimo neke u kojima su odrastale i danas se odgajaju i oblikuju generacije Zadrana. Projekti su to koji opsegom projektnog zadatka i sveukupnom kvalitetom projektnih rješenja, izborom materijala i građevinskih elemenata u razdoblju u kojem nije bilo današnjeg izbora prefabriciranih instant rješenja, daleko nadmašuju većinu onoga što se u Zadru gradi posljednjih desetljeća.

Za kolegicu Budisavljević nije bilo velikih ili malih zadataka, po njenim projektnim rješenjima izveden je cijeli niz obiteljskih kuća, kuća za odmor i interijera na kojima je neumorno radila i u godinama nakon umirovljenja.

Unatoč njenog za današnje prilike teško pojmljivog obima rada i raznolikosti projekata bila je samozatajna. Odbijala je poticaje da se njenom radu oda priznanje struke, smatrala je da radi svoj posao i da radi ono što voli – to joj je bilo dovoljno. Bila je pristupačna, uvijek spremna pomoći mlađim kolegama koji su po završetku studija u Donatu stjecali svoja prva radna iskustva pod njenim mentorstvom. U tome se isticala među kolegama. Njena elegantna i sofisticirana pojava ostavljala je dojam osobne rafiniranosti, a njena ljubaznost i blagost osvajale su svakog tko je s njom imao priliku raditi.

I po tome je bila je ostvarenje pojma idealnog arhitekta.

Laka joj zemlja.

23. travanj 2024 10:28