StoryEditorOCM
KalelargaEDUCIRALI SE

Učenici osnovnih škola posjetili zadarsku Zračnu luku

Piše Zadarski.hr
13. lipnja 2024. - 09:20

U sklopu provedbe projekta "Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova, te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar“ organiziran je edukativni obilazak Zračne luke Zadar za osnovne škole s područja Zadarske županije, kojem su se odazvale Osnovna škola Zemunik, Osnovna škola Krune Krstića (područni odjel Ploče), te Osnovna škola Šime Budinića.

Prvi posjet organiziran je 6. svibnja, za učenike i nastavno osoblje Osnovne škole Zemunik, prilikom kojeg je sudjelovalo 55 učenika iz 2. i 3. razreda, uz pratnju šest nastavnika.

Za Osnovnu školu Krune Krstića Zadar posjet je organiziran u dva termina, i to 13. svibnja, za 72 učenika i šest nastavnika, te 16. svibnja, za 50 učenika i šest nastavnika.

Naposlijetku, 21. svibnja, Zračnu luku Zadar posjetilo je 90 učenika i 11 nastavnika iz Osnovne škole Šime Budinića Zadar.

Svaki posjet trajao je između 45 i 60 minuta, a teme su bile usklađene s Nastavnim planom i programom za razrednu nastavu iz područja prometa i zaštite okoliša. Cilj ovih aktivnosti je informirati lokalnu zajednicu, posebno najmlađe, o osnovnim funkcijama zračne luke i važnosti primjene mjera zaštite okoliša kroz korištenje Sunčeve energije kao obnovljivog izvora energije.

Tijekom obilaska, učenicima i nastavnicima predstavljeni su ciljevi, aktivnosti i dosadašnji rezultati projekta. Sudionicima aktivnosti podijeljeni su promotivni paketi s oznakama vidljivosti koji sadrže notes, olovku, privjesak, staklenu bocu i kutiju za pohranu hrane te informativni letak.

Edukativni obilazak Zračne luke Zadar omogućio je učenicima stjecanje vrijednih znanja o održivom razvoju i važnosti ekološke odgovornosti, čime se potiče njihova svijest i ponašanje u skladu s principima zaštite okoliša.

Opisane aktivnosti provedene su u sklopu projekta "Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar“. Cilj projekta je zamijeniti dio postojećeg sustava prihvata i otpreme zrakoplova koji se napaja fosilnim gorivima s opremom na električni pogon te osigurati ekološki prihvatljiv sustav napajanja zrakoplova i opreme iz obnovljivih izvora energije s krajnjim ciljem smanjenja emisije štetnih plinova u okoliš. Provedba projekta trebala bi rezultirati s očekivanim smanjenjem emisija CO2 od 47,52 posto.

Ukupna vrijednost projekta je 16.330.740,41 €, ukupno je prihvatljivih troškova 12.830.602,02 €, od čega je 9.279.967,08 € bespovratnih sredstava. Razdoblje provedbe projekta je od 1.listopada 2021. do 31. listopada 2024. godine

Projekt sufinancira Europska unija u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zračne luke Zadar.

18. lipanj 2024 01:28