StoryEditorOCM
KalelargaDODIRNE TOČKE

Veleposlanik Indije Raj Kumar Srivastava posjetio Sveučilište: prihvaćena suradnja u području podvodne arheologije i zaštite kulturne baštine

Piše M. K.
27. lipnja 2024. - 09:45

Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Raj Kumar Srivastava boravio je jučer u radnom posjetu Sveučilištu u Zadru, na kojemu su ga ugostili rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić i pročelnik Odjela za arheologiju izv. prof. dr. sc. Dario Vujević.

Indijski veleposlanik upoznao se sa Sveučilištem, te inicirao suradnju zadarskih sveučilišnih profesora sa znanstvenicima i stručnjacima iz Indije, posebice u području podvodne arheologije i zaštite kulturne baštine.

Rektor Faričić istaknuo je kako zadarsko sveučilište ima dobru suradnju s europskim sveučilištima, a izvan Europe uglavnom sa SAD-om. Veleposlanik Srivastava predložio je da se pod pokroviteljstvom dvaju ministarstava kulture, koja imaju potpisan sporazum, oformi zajednički projekt s razmjenom znanja i tehnologija.

- Fokus Indije je na maritimnom razvoju pa imamo mnogo dodirnih točaka s Hrvatskom. Prije četiri godine kada sam dolazio u Hrvatsku u njoj je bilo svega 12 studenata, a sada ih je pedesetak, što pokazuje da dvije zemlje postaju sve bliže jedna drugoj. Vjerujem da kroz konkretni projekt u okviru podvodne arheologije možemo produbiti suradnju te smo spremni pomoći u tome, rekao je veleposlanik Srivastava.

Rektor Faričić prihvatio je inicijativu te rekao da je zadarsko sveučilište predvodnik podvodne arheologije u Hrvatskoj, a pročelnik Vujević kao prvi korak predložio uključivanje indijskih znanstvenika u neke od postojećih projekata koji se već provode.

27. lipanj 2024 09:49