StoryEditorOCM
KalelargaPOTPISAN SPORAZUM

Zadarska bolnica nastavlja s programom preventivnih sistematskih pregleda za branitelje

Piše Zadarski.hr
9. ožujka 2024. - 12:44

Odlične vijesti za hrvatske branitelje, program preventivnih sistematskih pregleda nastavlja se i u 2024.godini. Predstavnici Ministarstva branitelja, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo i 33 zdravstvene ustanove iz cijele Hrvatske potpisali su sporazume za nastavak ovog hvalevrijednog projekta. Među potpisnicama je i Opća bolnica Zadar.

- Cilj je smanjiti broj prijevremenih smrti, invaliditeta i onesposobljenosti te povećati mogućnost izlječenja i produžiti očekivano trajanje i kvalitetu života hrvatskih branitelja, kazao je ministar Tomo Medved.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, najavio je i jednu novinu. Uz testiranje na PSA, mamografiju te rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva, uvodi se i niskodozni CT za rano otkrivanje karcinoma pluća. Ova je pretraga braniteljima dostupna u OB Zadar.

- Umjesto običnog rendgena radi se niskodozni CT. Tako ćemo moći popratiti probleme ne samo pluća nego i probleme krvožilnog sustava, kazao je ravnatelj Željko Čulina, dr.med. Ističe i kako naša ustanova bilježi velik odaziv braniteljske populacije na preventivne sistematske preglede. U 2023. ih je obavljeno 1005.

Pozivi za sistematske preglede braniteljima će stizati na kućnu adresu. Ova ranjiva skupina zaslužuje posebnu pozornost, složili su se svi potpisnici sporazuma. Za vrijeme Domovinskog rata branitelji se nisu štedjeli na prvoj crti obrane, a sada, zahvaljujući preventivnim pregledima, svoje živote mogu produžiti.

 

03. svibanj 2024 03:10