StoryEditorOCM
KalelargaPRVO ISPITIVANJE

ŽDO: Bakić je upravljao vozilom iako je bio svjestan da ne smije voziti pijan i da se u naselju ne smije kretati brže od 50 km/h

Piše Zadarski.hr
19. kolovoza 2024. - 21:39

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru proveo je u ponedjeljak prvo ispitivanja Ivana Bakića (29) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, objavio je ŽDO. Naime, Postoji osnovana sumnja da je Bakić 17. kolovoza oko 23:40 sati u mjestu Vir, upravljao osobnim automobilom marke Fiat Punto kolnikom ulice Put Lozice protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

"Osnovano se sumnja da je upravljao vozilom iako je bio svjestan da ne smije upravljati ako u organizmu ima alkohola i da se u naselju ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h, kao i da brzinu kretanja vozila mora prilagoditi osobinama i stanju ceste, uvjetima noćne vožnje, preglednosti i stanju kolnika te da je kao vozač dužan obratiti pažnju na pješake koji su na kolniku. 

Osnovano se sumnja da je, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,75 g/kg) zbog čega je bio nesposoban za sigurno upravljanje vozilom te da je upravljao brzinom većom od 50 km/h (ograničenje brzine u naselju) pa je upravo zbog alkoholiziranosti, neprilagođene i prevelike brzine kretanja vozila navedenim prometnim uvjetima, na ravnom djelu kolnika izgubio kontrolu nad vozilom. Osnovano se sumnja da je desnim djelom vozila i desnim kotačima udario u kamenje uz rub kolnika i potom prednjim djelom vozila naletio na žensku osobu koja je uz rub kolnika gurala ispred sebe dječja kolica u kojima je bilo dijete (2023.) dok se ispred njih uz rub kolnika kretao muškarac vodeći dvoje djece", navodi ŽDO.

U prometnoj nesreći je smrtno stradala majka dok su suprug i dvoje djece (2020. i 2021.) zadobili teške tjelesne ozljede opasne po život, a treće je dijete (2023.) zadobilo lake tjelesne ozljede.

Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zadru određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela, što je on i prihvatio. 

19. rujan 2024 23:32