StoryEditorOCM
KolonaKRIMINALNA LEDANA

Markov kao žrtveni jarac ili ilegalna ‘kasica-prasica‘ povezana s HDZ-om? Zašto policija istražuje sada, a ne prije 4 godine? Tko još treba odgovarati?

31. srpnja 2022. - 20:20

Dvadeset i tri dana nakon pogibije mladog Irca u padu sa zadarskih bedema, zadarska je policija podnijela kaznenu prijavu protiv Branimira Markova (54), suvlasnika tvrtke Riva Liburna, u čijem je vlasništvu noćni klub Ledana. Klub se nalazi na bastionu Ponton (bedem Grimani), usred Perivoja kraljice Jelene Madijevke, koji je od 2017. pod zaštitom UNESCO-a. Pet godina prije Ledana je počela s radom i prije nego što je otvorila svoja vrata, njezin tadašnji jedni vlasnik Markov počinio je, tvrdi policija, kazneno djelo, krivotvorio je poslovnu dokumentacije koja mu je omogućila stjecanje minimalnih uvjeta za otvaranje noćnog bara.

Drugi krimen koji policija prišiva Markovu je prijevara. Sumnjiče ga da je od te 2012. pa do 2022. svjesno varao komunalnu tvrtku Nasadi od koje je dobio u zakup poslovni prostor za noćni klub u zaštićenom Perivoju. Prema ugovoru o zakupu Markov je iznajmio 67 kvadratnih metara zatvorenog prostora stare ledane, a u naravi je taj prostor veći za 35 kvadrata. Iako je znao za odstupanja u kvadraturi, Markov nikad Nasadima nije rekao za tu razliku pa je tako tijekom deset godina gradsku tvrtku oštetio za nešto više od 120.000 kuna.

Sve ove činjenice iz kaznene prijave prije policije otkrio je portal Zadarski.hr u seriji istraživačkih tekstova od dana kada se dogodila nova nepotrebna smrt, tako da je teško reći je li policija slijedila novinarski trag ili je radila po nekoj svojoj logici pa je u jednom trenutku nužno došlo do preklapanja, jer su činjenice očito nedvojbene. Ipak, osobno sam sklon vjerovanju da je policija ovaj put prepisala novinare, a za to imam nekoliko opravdanih sumnji.

image

Branimir Markov, suvlasnik Ledane

Youtube/Screenshot/

Kao prvo, prije četiri godine, kada je s gotovo istog mjesta s bedema pao i poginuo 20-godišnji Nizozemac, policija nije prstom mrdnula da istraži poslovanje Ledane. Smrt mladog turista predstavio se kao nesretni slučaj, ”jebiga događa se”, i svijet se nastavio okretati kao i do sada. A s njim i Ledana koja je već do tada sedam godina radila nezakonito. Zašto policija nije 2018. pretresla poslovanje Ledane? Zato što nije htjela ili nije smjela? Zašto što nije mogla ili nije znala? A nije da nisu imali informacija.

Naime, kao drugo, još u listopadu 2017. vijećnik Mladen Malta na sjednici Gradskog vijeća tražio je odgovor zašto Ledana koristi veću javnu površinu nego što plaća. Ledana je tada pod stalnim i periodičnim ugovorom imala ukupno 195 kvadrata, a koristila je najmanje 700 kvadrata ili 500 kvadrata više nego što je plaćala, ustvrdio je Malta.

Kao treće, gradski i županijski vijećnici Akcije mladih – Marko Pupić Bakrač, Ante Rubeša i Marjana Botić – u više su navrata tijekom 2021. javno iznosili optužbe o nezakonitom poslovanju Ledane, tvrdeći da uživa političku zaštitu, ali nitko zbog toga nije provodio izvide, niti je išta otkrio. Ni gradski oci, ni Nasadi, ni DORH, ni policija, nitko nije provjeravao Maltine i njihove tvrdnje. Ili možda jesu, ali su ih držali u ladici, sve dok četiri godine kasnije nismo dobili još jednu mladu i nepotrebnu žrtvu.

Logično, ovaj put tema više nije bila samo odgovornost za sigurnost bedema, nego suspektno poslovanje noćnog kluba. Jedan dublji novinarski zaron i iz Ledane su počele ispadati kockice kriminalne slagalice prijeteći da otope zadarski establišment.

Jer Ledana, zapravo, kao noćni bar, nije ni smjela biti otvorena u Perivoju, što potvrđuje i policijska prijava, a deset godina radi svima pod nosom i svi od toga okreću glavu. Policija je ovaj put morala reagirati jer je Zadarski.hr tvrdoglavo, iz dana u dan, donosio nove i nove neoborive dokaze da je Ledana radila i radi izvan zakona i da pritom može raditi što god hoće, sigurna da joj se ništa neće dogoditi. Međutim, u trenutku kada se problem Ledane počeo prelijevati na politiku, HDZ, gradonačelnika, gradske pročelnike, direktore javnih tvrtki, inspekcijske službe, konzervatore, DORH i policiju, uključili su se istražitelji.

Zanimljivo bi bilo znati, zašto sada, a ne prije četiri ili pet godina, kada je sve bilo još gore. Tko je onda rekao da to nije bitno i ne treba istraživati, a sada je to poslao bitno i treba istraživati? Zato što je riječ o ilegalnoj ”kasici-prasici” povezanoj s HDZ-om? Zato što je supruga Mihe Vukovića, jednog od suvlasnika Ledane, bivša sutkinja i HDZ-ova državna tajnica, Marina Vuković Dujmović, ”žena koja previše zna”? Odgovori na ova pitanja u rukama su moćnika zadarske politike.

image

Marina Dujmović Vuković

Boris Z/Slobodna Dalmacija

Te četiri godine - u stvari deset - koje je cijeli sustav šutio o Ledani najbolja je dijagnoza političke, društvene i poslovne klime u gradu Zadru. I koliko ima istine u optužbama s opozicijskih tribina da je Zadar zarobljenik stranačkog klana koji je interese građana podredio svojim interesima, a javna dobra pritom koristi kao osnovni resurs za – u ovom slučaju - nezakonito bogaćenje političkih favorita. Slučaj Ledana je kristalni primjer kako ”poduzetnici” pod političkim pokroviteljstvom – ne zaboravimo, Riva Liburna i Marina Vuković Dujmović su donatori HDZ-a - mogu sve, a ostali moraju to gledati i trpjeti. Moraju progutati, jer ako ne progutaju, sustav će progutati njih i po potrebi ispljunuti.

Kao novinar koji je uz kolege sa Zadarskog.hr donekle pomogao da se saznaju neke neugodne istine o Ledani, želim vjerovati da ”slučaj Ledana” neće stati na kaznenim prijavama protiv Markova. Da Markov neće biti tek žrtveni jarac s kojim će se začepiti ova tema i mučna priča o smrti dvoje mladića bez ikakvih posljedica za odgovorne. Želim vjerovati da će se istraga nastaviti prema onima u sustavu državne i lokalne samouprave koji su Markovu potpisali krivotvorene dokumente i izdali mu odobrenje za rad. Prema onima koji su svih ovih godina znali - a oni znaju da novinari znaju da su znali - da Markov namjerno oštećuje Nasade ali su o tome oportunistički šutjeli kako ne bi ugrozili svoje stranačkom iskaznicom osigurane položaje.

Želim vjerovati da će se istraga nastaviti prema onima koji su kritične zone na bedemima trebali zaštiti i prije pogibije mladog Nizozemca 2018., a pogotovo nakon njegove smrti. Da će se istražiti kako je račun za vodu za kafić i noćni klub Ledana 16 mjeseci iznosio 121,06 kuna; zašto konzervatorske službe, udaljene niti 50 metara od Ledane, u deset godina nisu uočile da je na tom zaštićenom području otvoren kažin bez njihove dozvole? Da će se istraži višemilijunska dobit koju je Ledana svih ovih godina ubirala za svoje vlasnike na temelju, kako tvrdi policija, krivotvorene dokumentacije i nezakonitog poslovanja...

Želim konačno vjerovati da ovaj slučaj nije stvar za zadarsku policiju i državno odvjetništvo, nego za USKOK i istražitelje sa strane, koji će beskompromisno raskopati ovu močvaru i barem donekle posušiti mulj u kojem se Zadar odavno guši.

image

Gradonacelnik Branko Dukić
 

Luka Gerlanc/Cropix

Četiri godine od smrti mladog Nizozemca i dvanaest dana od smrti mladog Irca gradonačelnik Branko Dukić zatražio je od zadarskih konzervatora uvjete za postavljanje zaštitne ograde na kritičnim mjestima u Perivoju kraljice Jelene i Perivoju Vladimira Nazora. Uvjeti su im izdani u roku sedam dana. Četiri godine i 12 dana prekasno, jer taj isti Dukić i ti isti konzervatori nakon tragedije otprije četiri godine nisu ništa poduzeli da se spriječi nova smrt. Kad se dogodilo prvi put, s razlogom smo pisali o političkoj odgovornosti, nakon drugog puta, želim vjerovati da će istražitelji htjeti utvrditi i kaznenu odgovornost za smrt iz nehaja.

Želim naivno vjerovati, jer iskustvo me uči da od svega toga vjerojatno neće biti ništa. Ako nešto možda bude, upalit će se svjetlo nade, ako ne bude, svijet će se u Zadru nastaviti vrtjeti. Kao i do sada. Sa starim glumcima u novim ulogama i s novim glumcima u starim ulogama. Zahvaljujući istoj režiji i istoj moćnoj gravitaciji koju stvara politička omerta.

Može li taj spin itko zaustaviti?

19. travanj 2024 22:39