StoryEditorOCM
RegionalGINEKOLOGU PRIJETI ZATVARANJE ORDINACIJE ZBOG DUGA

7000 žena bi moglo ostati bez liječnika: dok pacijentice potpisuju peticiju za njegov ostanak, on traži zaštitu od HDZ-ovaca!

Piše Linda Perić / SD
6. rujna 2017. - 18:45
aq

Ginekolog Davor Majić, kojemu prijeti zatvaranje ordinacije u Omiškoj ulici zbog ovrhe "teške" 600.000 kuna, ne odustaje od borbe.

Posljednjih dana obilazi institucije u Zagrebu - Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kako bi od njih dobio podršku u rješavanju svoje situacije. Podsjetimo, Majića koji je ugovornom odnosu s HZZO-om i i ima 7000 upisanih pacijentica, još prije 12 godina tužio je Dom zdravlja Donji Miholjac jer je, nakon obavljenje specijalizacije u splitskom KBC-u, trebao 10 godina odraditi u njihovoj ustanovi.

Liječnik je, međutim, ostao pod Marjanom budući da su u gradu te 2003. godine nedostajala četiri ginekološka tima, pa mu je HZZO odobrio potpisivanje ugovora za obavljanje prakse. Županijski sud u Osijeku presudio je, međutim, kako je liječnik bio dužan izvršiti svoju obvezu prema slavonskoj zdravstvenoj ustanovi, a ovrha je stigla na naplatu u lipnju ove godine.

Od tada su ginekologu s računa "skinute" 96.652 kune što iznosi otprilike tri mjesečne glavarine koje dobiva od HZZO-a (po 30.000 kuna, op.a.). Premda je ordinacija ostala bez sredstava za rad, Majić redovito prima pacijentice koje potpisuju i peticiju za njegov o(p)stanak.

- Dosad ih se potpisalo nekoliko stotina, više i ne brojimo... Gdje će te žene ako stavimo ključ u bravu?! Svi ginekološki timovi u gradu su popunjeni. U ovoj bi situaciji, prema mom mišljenju, trebali reagirati i gradonačelnikAndro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban. Ako im nije važno što će biti s tih sedam tisuća žena, trebali bi uzeti u obzir i to da, svaki mjesec, Županiji plaćam koncesiju od 1250 kuna - ogorčen je Majić koji i dalje smatra kako nikakvu štetu DZ-u Donji Miholjac nije prouzročio.
Novac za njegovu specijalizaciju transferirao je HZZO koji mu je, dodaje, omogućio odrađivanje specijalističkog staža u Splitu, a nakon toga i ugovaranje ginekološkog tima...

- Početkom srpnja Upravno vijeće DZ-a Donji Miholjac donijelo je odluku o djelomičnoj odgodi ovrhe na način da im tijekom predstojećih godinu dana plaćam 3000 kuna mjesečno, a nakon isteka tog perioda da podmirim ostatak duga. Umjesto da postupaju po tom sporazumu i da Fini mjesečno dostavljaju zahtjev za skidanje 3000 kuna s mog računa kako ne bi potpuno financijski krahirao i kako bi ordinacija nastavila raditi, oni mi uzmaju cijelu glavarinu - žali se Majić.

Zašto se odustalo od sporazuma potpisanog 5. srpnja ove godine, pitali smo Nedeljka Kovačića, ravnatelja DZ-a.

- Iz jednostavnog razloga - gospodin Majić je trebao solemnizirati svoj potpis na nagodbi o obročnoj otplati duga, a on to nije napravio. Bez toga se nagodba neće primjenjivati, zašto bi mi njemu vjerovali? Sad postupamo po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Osijeku. Meni je žao Majića, kao i bilo kojeg drugog čovjeka, ali on je ignorirao svoju obvezu prema našoj ustanovi. Nije radio ovdje ni minute, a po ugovoru je trebao deset godina. Radi toga je 6000 žena, koje gravitiraju našem Domu zdravlja, ostalo bez adekvatne ginekološke skrbi, a mi smo bili prisiljeni potpisivati za nas nepovoljne financijske ugovore, odnosno plaćati bolničke liječnike - objašnjava Kovačić.

Majić je, prema njegovim riječima, imao mogućnost postići s njima dogovor 12 godina, koliko se vodio spor, no to nije učinio.
- Umjesto toga, sad vrši pritisak na nadležne institucije, pa čak i na nas u Domu zdravlja. Ja sam, međutim, državni namjesnik i dužnost mi je poštivati ugovore institucija, kao i sudske presude. Svima nam je žao što je do ovoga došlo - napominje Kovačić.


'Ravnatelj govori neistine'

Na pitanje je li točno da nije solemnizirao svoj potpis na sporazum o obročnoj otplati duga, Majić odgovara:

- Ravnatelj DZ-a Donji Miholjac govori neistine. Oni su meni ponudili prijedlog sporazuma, zašto bih ovjeravao svoj potpis na takav dokument?! Mogu i oni mene prevariti...

17. travanj 2024 18:41