StoryEditorOCM
RegionalOVO MORATE VIDJETI

Američki nosač aviona ‘USS Harry S. Truman‘ sutra dolazi u Split: ima 333 metra, visok je kao zgrada od 24 kata, pogone ga dva nuklearna reaktora

Piše Damir Tolj
10. veljače 2022. - 16:02

Američki nosač aviona na nuklearni pogon - USS "Harry S. Truman" (CVN-75) ponovno stiže u Hrvatsku: pred splitskom lukom usidrit će se u petak, 11. veljače, u sklopu najavljenog posjeta, javilo je američko veleposlanstvo iz Zagreba. Zajedno s nosačem, pod Marjan stiže i norveška fregata HnoMS "Fridtjof Nansen" (F310).

- To je uzbudljiva prilika za posade obaju brodova da upoznaju stanovnike Hrvatske i da dožive njezinu povijest i slikovit krajolik - rekao je kontraadmiral Curt Renshaw, zapovjednik Osme udarne skupine nosača, dodavši:

- Nedavno smo zajedno s našom saveznicom Hrvatskom, u okviru Sjevernoatlantskog saveza, sudjelovali u vježbi "Neptune Strike 22" i veselimo se što ćemo s našim domačinima provesti vrijeme na obali.

U ustrojstvu Hrvatske ratne mornarice nema kontraadmiralskog čina. Bio bi rangiran iznad komodora i ispod viceadmirala.

Treba reći da je - prema prethodnim medijskim napisima - "Harry S. Truman" uplovio u Mediteran sredinom prosinca 2021. godine s namjerom da kroz Sueski kanal otplovi u Perzijski zaljev, kao dio udarne skupine pod zapovjedništvom NATO-saveza. Međutim, po zapovjedi su ipak ostali u Mediteranu.

Nitko službeno ne spominje napetosti između Rusije i Ukrajine, a zatim i zapadnih saveznika, ali u prosincu je neimenovana čelnica američkog ministarstva obrane - prema agencijskom izvještaju AFP-a - istaknula da promjena rute "svjedoči o potrebi neprestane prisutnosti u Europi".

"Ona je nužna kako bismo pred našim saveznicima i partnerima potvrdili zauzimanje za našu zajedničku obranu", dodala je dužnosnica, a prenio AFP.

"Truman", nosač aviona klase Nimitz već je bio u Splitu: početkom prosinca 2015. godine usidrio se bio u Bračkom kanalu, gdje je ostao nekoliko dana.

Radi se o izrazito moćnom brodu: dug je 333 metra, širok 77 (preko svega) i visok 74 metra, poput zgrade na 24 kata. Može ponijeti 90 zrakoplova i helikoptera, a posada može brojati čak 6250 članova. Brzinom od preko 30 čvorova pogone ga dva nuklearna reaktora i četiri parne turbine.

Bez ponovnog punjenja može ploviti tri milijuna milja, gotovo 25 godina. Naoružan je svom silom raketa i raznim drugim naoružanjem.

Kada je bio u Hrvatskoj, nosio je borbene avione F/A - 18 "Hornet" i "Superhornet", helikoptere SH-60 "Seahawk", te zrakoplove za elektronsko izviđanje i ranu upozorbu E-2 "Hawkeye". Za protuzračnu obranu koristi rakete "Sea Sparrow" te protuzračni sustav "Phalanx" u kojem su spregnuti radar i višecjevni protuzračni top.

Ime je dobio po poslijeratnom američkom predsjedniku Harryju S. Trumanu, a poznat je i pod nazivom "Lone Warrior" (Usamljeni ratnik). U Mornarici ga nazivaju i HST, po inicijalima 33. predsjednika SAD-a. Zanimljivo, originalno ime trebalo mu je biti USS "United States", što je promijenjeno tijekom gradnje.

Želeći razvijati partnerske odnose s Hrvatskom, "Truman" i njegova posada u Splitu će sudjelovati i u humanitarnoj akciji u Dječjem domu "Maestral". Stara je to praksa, mornari bi obično obojili domsku ogradu ili pružili kakvu drugu pomoć. Rekli bismo, "dali bi malo ruke". Naravno, bit će prilike i da naprave po koji kraći izlet.

Nažalost, građani ga neće moći posjetiti, a stariji Splićani sjećaju se predratnih vremena, kada je za sličnog posjeta bio organiziran prijevoz do nosača aviona USS "Saratoga" (travanj 1976.) i USS "America" (u svibnju 1979. godine). Na proljeće 2019. bio je najavljen i dolazak nosača "Abraham Lincoln", ali je gostovanje odgođeno u posljednji trenutak zbog napetosti s Iranom.

"Ovaj posjet splitskoj luci bit će ključan za demonstraciju naše odlučnosti, zajedno s američkim partnerima i dsaveznicima na Jadranu", rekao je kapetan Gavin Duff, zapovjedni časnik nosača aviona "Harry S. Truman", a u četvrtak priopćilo američko veleposlanstvo u Zagrebu.

CVN-75 izgrađen je u čuvenom brodogradilištu Newport News u Virginiji: kobilica je položena 1993. godine, porinut je 1996. i u službi je od 1998. godine. Matična luka mu je Norfolk. Koštao je 4,5 milijardi dolara, a tijekom gradnje poginula su trojica radnika.

Sudjelovao je u više borbenih misija, prije svega u Iraku, ali i u ratu protiv tzv. Islamske države. Zanimljivo, u krizi u Hormuškom tjesnacu koncem 2015. i početkom 2016. godine Iranci su ispalili nekoliko raketa u njegovu smijeru. Pale su u more 1,4 kilometra od "Trumana". Teheran je tada objavio i da je iranski dron uspješno preletio nosač aviona i snimio detalje brodskih sustava.

Zapovjedni je brod cijele udarne skupine koja uključuje devet zračnih eskadrila, pet razarača, jednu krstaricu i spomenutu norvešku fregatu, koju ćemo također imati priliku vidjeti u Splitu.

"Udarna skupina je na rasporedu u području operacija Šeste flote SAD-a kao potpora pomorskim operacijama za održavanje pomorske stabilnosti i sigurnosti te obranu interesa SAD-a, saveznika i partnera u Europi i Africi", priopćili su američki diplomati u Hrvatskoj.

Prvi puta u Splitu bio 2006. godine

Podsjetimo, nosač USS "Enterprise" posjetio je Split 2006. godine. Dio njegove misije bio je ceremonijalne prirode: Srećku Hercegu, umirovljenom pukovniku HV-a, uručena je na svečanosti upriličenoj na uzletnoj palubi američka kongresna Medalja časti, najpoznatije odličje SAD-a, dodijeljena Hercegovu pretku - hercegovačkom Ljubušaku Petru Hercegu Tomichu, američkom mornaru koji je poginuo na bojnom brodu USS "Utah" u japanskom napadu na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. godine. Tomich se vratio gasiti pogođenu brodsku kotlovnicu, spasivši tako živote brojnih mornara, ali izgubivši svoj.

04. listopad 2024 01:51