StoryEditorOCM
RegionalPRISJEST ĆE IM

Bračni par koji je svadbu imao u Metkoviću kazneno prijavljen jer je nakon njihovog pira buknuo koronavirus, a prijeti im do dvije godine zatvora!

Piše S. Soldo/PSD
25. lipnja 2021. - 14:03

Kada su veseli mladenci na svoj najsretniji dan pozivali goste u jedan svadbeni salon na području grada Metkovića nisu mogli ni slutiti da će ih dva tjedan kasnije zbog koronavirusa koji je buknuo nakon njihove svadbe istraživati policija i za njima raspisivati potragu. Njih se sumnjiči da su počinili kazneno djelo širenja i prenošenja zaraznih bolesti te da su se nepridržavajući mjera druge zarazili opasnom bolešću-Covidom-19. Tako su mladenci umjesto svadbenog poklona dobili kaznenu prijavu pred državnim odvjetništvom za koju bi, ako se dokaže u sudskom postupku mogli dobiti do dvije godine zatvora. To je prvi slučaj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji da su mladenci pozvani na kaznenu odgovornost jer se nisu pridržavali zadanih epidemioloških mjera na svadbi.

Situacija za njih nikako nije lagana, a slučaj se dodatno komplicira jer su mladenci nedostupni hrvatskim institucijama. Riječ je o hrvatskoj državljanki u dobi od 28 godina i njemačkom državljaninu u dobi od 32 godine za kojima je policija raspisala potragu, nakon što su službenici Policijske postaje Metković, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, dovršili kriminalističko istraživanje te utvrdili da je na toj svadbi korona virusom zaražena 21 osoba.

Neslužbeno, nakon svadbe su otišli su u Njemačku gdje inače rade i borave. Zlonamjernici bi rekli: došli, pirovali, zarazili nas i zbrisali natrag u Njemačku. Neslužbeno doznajemo, da je na svadbi bilo dosta uzvanika iz Njemačke i Italije, prijatelja i rodbine mladenaca, pa se trenutačno ne zna njihov epidemiološki status.

Metković je nakon te svadbe koja je inače održana sredinom lipnja postao najgori grad u Hrvatskoj po broju zaraženih. Situacija se iz dana u dan mijenja na gore jer brojevi zaraženih neumoljivo rastu. Za kraj ovoga tjedna statistike bilježe čak 39 zaraženih u Metkoviću dok ih je na području doline Neretve šezdesetak oboljelih.

Epidemiološka situacija u Metkoviću i dolini Neretve sve do ove „velike“ svadbe bila je unutar hrvatskog prosjeka po broju zaraženih. Međutim, na toj svadbi, koja nije bila niti prijavljena lokalnom stožeru civilne zaštite bilo je puno više od 120 osoba koliko je dopušteno na svadbenim svečanostima. Precizne podatke nitko ne zna jer evidencije nije bilo, a zasigurno se radi o najmanje tristotinjak uzvanika.

Neretvanski ugostitelj, Pavo Jerković, koji je organizator mnogih okupljanja i inventa smatra da situacija nije nimalo dobra.

- Svaki pojedinac mora biti puno odgovorniji u ovoj situaciji pandemije Covida -19. Mi ugostitelji moramo imati dobru koordinaciju sa epidemiološkom službom i lokalnim stožerima, kojima treba prijaviti sve uzvanike i goste i od njih dobiti daljnje upute. Do sada smo u Neretvi imali sreće ali eto vidite kako nas samo jedan slučaj može itekako poremetiti. Svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Nema više reći-Možda neće. Situaciju treba prihvatiti puno ozbiljnije i odgovornije, od ugostitelja, organizatora svadbi pa do lokalnih stožera. Propusti se i tada mogu dogoditi ali će biti minimalni-ističe Jerković.

Organizatori vjenčanja-mladenci i ugostitelji su partneri i zajednički sudjeluju u tom događaju. Vlasnici svadbenih salona moraju sve držati pod kontrolom jer mladenci odoše a mi moramo i sutradan nastaviti raditi-rezolutan je Jerković, koji smatra da se svi trebaju pridržavati epidemioloških mjera.

Ako brojke zaraženih nastave rasti Metković i dolina Neretva mogli postati crvena Covid zona, što nikako nije dobro uoči turističke sezone. Međutim, apeli nadležnih ne dopiru do ušiju onih koji su se prerano opustili hodajući po svadbama. Sve je lijepo napisano na papiru ali do sada se nije znalo tko je odgovoran ukoliko se nešto dogodili, vlasnik svadbenog salona ili pak mladenci, koji pozivaju goste na pir. Međutim, nakon kaznene prijave koju je u ovom slučaju podnijela PU Dubrovačko-neretvanska puno toga je jasnije. Za širenje zaraze kazneno i prekršajno odgovaraju mladenci, koji su bili dužni tri dana prije svadbene svečanosti e mailom obavijestiti nadležni stožer civilne zaštite o mjestu, vremenu i broju osoba koje će biti na piru. Njihova je obveza trebala biti i da na ulasku u svadbeni salon provjere imaju li gosti važeće covid potvrde o cijepljenju ili preboljenju, no oni očito to nisu učinili, pa je pir završio sa desecima zaraženih korona virusom i velikim problemima za grad Metković i Dubrovačko-neretvansku županiju.

16. travanj 2024 22:03