StoryEditorOCM
RegionalBETONIRANJE OTOKA

Britanac u srcu korona-krize bespravno gradi bračkoj uvali. Mještani: ‘Slučaj se zataškava‘, Inspektori: ‘Nema dozvole, ali nismo zatekli radnike‘

Piše Sandra Bračot/PSD
24. svibnja 2020. - 15:18

Bez obzira što je Brač jedini u Hrvatskoj praktički do jučer bio u službenoj izolaciji zbog lokalnog širenja koronavirusa, građevinski radovi na otoku nisu se zaustavljali.

I sve bi bilo u redu da nije riječ o ilegalnim “rabotama”, a jednu od dojava građana primili smo i u našoj redakciji uz napomenu kako se “nelegalno gradi i u uvali Duboka” koja se nalazi na južnoj obali škoja, a na području općine Milna, piše Slobodna Dalmacija.

Čitatelji nam i inače šalju različite primjedbe po pitanju raznih projekata i upozoravaju na sve ono što smatraju da je u pitanju devastacija bilo pomorskog dobra, bilo zaštićenih prirodnih područja.

No, posljednjih su se tjedana prijave zaredale, čak i više u odnosu na uobičajeno proljetno razdoblje kada samozvani graditelji u sklopu “pripreme turističke sezone” zauzmu “višak prostora” ili betonom zaliju stijene u priobalnoj zoni.

Ove su godine, i to u srcu korona-krize, poglavito eskalirale prijave protiv inozemnih državljana koji “koriste” aktualnu situaciju za provedbu svojih interesa.

Čitatelj s Brača, izuzetno ljutit zbog, kako je ustvrdio, bespravnih radova, a još više zbog prisutnosti stranih radnika na škoju koji se dva tjedna nalazio u dodatnoj karanteni, poslao slike zahuktalih građevinskih zahvata u Dubokoj.

– U ova teška i krizna vremena, pogođeni koronavirusom, a posebno vezano za trenutnu situaciju na otoku Braču, dostavljam vam fotografije nelegalne gradnje u uvali Duboka. U zaštićenom obalnom području, u prvom redu do mora na parceli koja nije u građevinskoj zoni, nelegalno se i bez dozvole obavljaju radovi, grade se bazen i veliki zidovi te se devastira borova šuma u isključivo zelenoj zoni.

Važno je napomenuti da je investitor državljanin Velike Britanije, inače vlasnik kuće s okućnicom na susjednom terenu od 719 četvornih metara, koji koristi trenutnu situaciju i želi na što brži način sve nelegalno izgraditi uz pomoć petnaestak stranih radnika, te se pitamo kako je moguće da i oni u ovim vremenima bespravno borave na otoku Braču.

Općinska tijela žele ovaj slučaj zataškati, štiteći interese stranih državljana. Iako zemljište na kojem se obavljaju radovi nije namijenjeno gradnji, jer se nalazi u zaštićenoj zelenoj zoni u prvom redu do mora gdje zakonski nikakvi radovi nisu dopušteni, što dobro znaju i u Građevinskoj inspekciji u Splitu, a također da se uz lungo mare ne smiju podizati zidovi viši od tri metra.

Na toj parceli nije postavljena nikakva ploča s podacima o projektu i pripadajućim dozvolama – navodi se u poruci našeg čitatelja koja je prisnažena fotografijama s lokacije spornih radova.

Zanimljivo je primjetiti, što je vidljivo i na prizorima koji su “uhvaćeni” u objektivu, kako je uvala Duboka već dobrano devastirana što se tiče zone pomorskog dobra. Ispred svake kuće je “nalivena” betonska plaža, kao i mulići za privezivanje brodova.

Očito je stranac samo kopirao situaciju, barem što se obale tiče, te postupio kao i domaći - zelenu oazu zalio betonom!

Nažalost...

Naravno, detalje o ovom zahvatu pokušali smo doznati i u Državnom inspektoratu, kao i u Općini Milna, na čijem se području obavljaju radovi. Dok sa zapadne obale otoka Brača nismo dobili “ni pismo ni razglednicu”, stigao nam je odgovor iz državne institucije:

– Tijekom inspekcijskog očevida na terenu nije zatečen nitko od sudionika u gradnji. Utvrđeno je da je investitor pristupio građenju bez izvršene prijave početka građenja i zakonom propisane dokumentacije na temelju koje je dozvoljena gradnja. Postavljanjem posebnog službenog znaka “Zatvoreno gradilište” obustavljeno je građenje na dvjema zemljišnim česticama. Investitoru je ostavljen poziv za saslušanje. Inspekcijski nadzor je u tijeku.

18. travanj 2024 07:21