StoryEditorOCM
RegionalŠTETA U MASLINICIMA

Bura otrunila 10 tona plodova u PZ Masvin: obrala je sortu frantoio koja je poznata kao uljarica s randmanom od 18 posto, sad će ih - brzo pokupiti!

Piše Mišel Kalajžić
23. studenog 2020. - 17:49

Olujna bura koja je zapuhala zadnjih dana na zadarskom području, "pobrala" je kasne sorte maslina spremnih za berbu i tako ozbiljno pomrsila račune nekim maslinarima. Bura je tako "otrunila" skoro vagon maslina u maslinicima PZ Masvin Tinj- Polača, tamošnji su maslinari na mukama kako okončati ovogodišnju berbu.

image
Jata čvrlja (čvoraka) iznad maslinika i vinograda
Pz Masvin

- Više je faktora "presudilo", prvo sedam dana kiše koja nas je izbacila iz igre, dva dana blagdana također, a onda je došla bura koja je zapuhala neubičajenom žestinom i otrunila plodove sa sorte frantoio koja je baš uljarica i značajno doprinosi ukupnom urodu, čiji je randman čak 18 posto. Bura koja je zapuhala 25. listopada također je otrunila dosta plodova s oblice, a sad je isto učinila s frantoio. Kad se to prevede u brojeve, radi se o gubitku 2 tisuće litara ulja. Ako se uzme u obzir čak i najpovoljnija cijena od 80 kuna po litri, to je direktan gubitak od 160 tisuća kuna samo od bure. Ali takva je igra s poljoprivredom, nikad se ne zna što možete očekivati. Trebali smo završiti s ovogodišnjom berbom već u četvrtak, a sad smo u situaciji da još nismo kraju – kaže voditelj PZ Masvin Radoslav Bobanović.

image
Bura otrunila masline
Pz Masvin

Pitamo ga, što učiniti sa zdravim plodom koji je friško pao na tlo otrunjen burom?

- Pokušat ćemo ga pokupiti, ali što prije. Formirali smo tim od osam ljudi da vidimo kakakv će to biti efekt. U Italiji, Španjolskoj, Tunisu... imaju sistem postavljanja trajnih mreža ispod stabala sorti koje su podložne padanju, pomoću kojih se plodovi spase i u ovakvim situacijama. Takvo ulje je također ekološko, ali ipak nešto manje kvalitete. Mi nemamo toliko mreža jer su skupe, razgovarao sam čak i s Tvornicom mreža o tome, tražimo neka rješenja... Najbolje je ubrati plod prije bure, ali nekad nas bura ipak pretekne. Ne može se sve niti osigurati, pa se ide kalkulacijom da se "ostane živ" ukoliko dođe do većih šteta...

Vaučere "pozobao" porez

Ukupno gledajući, maslinarska godina za njih će ipak biti bolja nego lani, daleko od idealne, ali ipak znatno uspješnija od prošlogodišnje. Posao na tako velikoj plantaži nezamisliv je bez berača, radilo ih je prosječno od 50 do 60 preko vaučera koje Bobanović već dugo "napada" u javnosti kao nepovoljne za berače i maslinare.
- Stalno apeliram da država ne uzima 12 posto prihoda na dohodak, već da se to da ljudima na ruke. Mirovinsko i zdravstveno neka se plaćaju, ali porez na prihod je tu socijalna kategorija. Nisu berači toliko zastupljeni, radi se o sezonskim poslovima koji traju mjesec ili dva. Država daje potporu za sezonske poslove koji traju šest mjeseci, ali to kod nas nije slučaj, pa se tih troškova nagomila, jer na 250 kuna beraču moramo dati još 120 kuna poreza i odbitaka, što je skoro 400 kuna bruto po beraču dnevno, bez dodatnih troškova. Apelirao sam da se to promijeni, ali za sad bez rezultata – zaključuje Bobanović.

16. travanj 2024 09:52