StoryEditorOCM
RegionalNEMOGUĆA MISIJA

Dalmatinka se pokušala naručiti na operaciju u Zagrebu: ‘Zvala sam bolnicu 347 puta...‘ Beroš: ‘Užas živi, užas!‘

Piše Ivica Marković/SD
5. rujna 2023. - 22:11

“Pri kontaktiranju molimo za strpljenje radi velikog priljeva poziva”, piše u generiranoj poruci koju je prije desetak dana iz bolnice “Sveti Duh” u Zagrebu zaprimila stanovnica Dalmacije, koja se treba operirati u toj zagrebačkoj bolnici, budući da u bolnici u njezinu gradu ne obavljaju takve operativne zahvate.

Samo što u tom trenutku ta Dalmatinka nije mogla ni pomisliti da će morati biti strpljiva 347 puta, koliko je jučer u sat vremena, od 11 do 12 sati, nazivala tu zagrebačku bolnicu. Još uvijek je nije dobila.

– Ja sam njima prije desetak dana uredno poslala mailom svu svoju medicinsku dokumentaciju kako bih se uspjela naručiti kod njih na operativni zahvat. U generiranoj poruci, koju su mi odmah, isti dan, poslali napisano mi je kako ću odgovor dobiti u razdoblju od tri do osam dana od zaprimanja moje dokumentacije. Kako u tom razdoblju nisam dobila nikakav odgovor, jučer sam se odlučila nazvati bolnicu na broj koji su mi poslali u generiranoj poruci i u terminu kada su mi napisali – kazuje nam naša sugovornica, koja je željela ostati anonimna.

image

Poruka iz bolnice koja je bila - obećanje ludom radovanje

Privatni album

Zdravstvo 21. stoljeća

Ona kaže da se ne boji istupiti u medije...

– Ali, uvijek možete imati potrebu od liječnika, pa ako im se zamjerite, ne bi bilo dobro. Moram gore na operaciju i ne bih htjela da me gledaju “preko nišana”. Dakle, broj 01 3712-060 jučer sam nazvala 347 puta i nikako nisam uspjela uspostaviti kontakt s njima. Taj broj je gotovo konstantno zauzet, a kada nije i kada zvoni, netko podigne slušalicu i taman kad ja sretna kažem “alo”, taj netko odmah tu slušalicu spusti.

Što da radim sa “zdravstvom 21. stoljeća” kojemu je “pacijent u središtu svega”? Da sjednem na autobus, krenem put Zagreba i tako se u bolnici “Sveti Duh” zabilježim za operativni zahvat i hoće li mi taj put u Zagreb platiti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ili Ministarstvo zdravstva? Drugog načina ne vidim – govori naša sugovornica.

image

Na ‘Sv. Duhu’ ne drže se parole ‘pacijent u središtu svega’

Željko Puhovski/Cropix

A što bi tek bilo da nemamo “zdravstvo 21. stoljeća”? Onda bi vjerojatno pacijenti iz Dalmacije u kontakt sa zagrebačkim bolnicama prije stupili porukom u boci ili preko goluba pismonoše.

Što o ovom slučaju misli, upitali smo izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, ministra zdravstva RH. Valja napomenuti da je osnivač i “vlasnik” bolnice “Sveti Duh” Grad Zagreb, ali nije loše čuti mišljenje ministra koji je odgovoran za kompletno funkcioniranje zdravstvenog sustava.

– Apsolutno ne podržavam takvo ponašanje. To je obrnuto od smjera u kojemu ide ova administracija da je pacijent u središtu. To pokazuje očitu disfunkcionalnost u toj bolnici i tražit ću njihovo očitovanje. Užas živi, užas – zaključio je ministar Beroš. 

image

Evo dokaza s mobitela - 347 puta upućen poziv

Privatni album
29. travanj 2024 01:50