StoryEditorOCM
RegionalFOTOGALERIJA: ILIR META I KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ U ARBANASIMA

"Doživjeli smo da nam dođe albanski predsjednik! Kako je lip i mlad!"

Piše L.Burčul
21. studenog 2018. - 18:10
ilir11-211118

- Ajme, lip je, mlad! Neka, neka! Doživjeli smo da nam dođe! – uzvikivale su mahom žene u srijedu u trenutku kada je na Trg Gospe Loretske u zadarskoj četvrti Arbanasi iz automobila izašao predsjednik Albanije Ilir Meta. Mnoštvo žitelja, Arbanasa, koji su prije gotovo 300 godina naselili taj predio Zadra došavši sa šireg područja oko Skadarskog jezera, pohrlilo je u srijedu na središnji arbanaški trg kako bi se susreli sa predsjednikom Albanije.

Dvadesetak minuta nakon dolaska Mete, pred župnu crkvu u Arbanasima stigla je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ona je kasnije u zadarskoj gradskoj upravi zajedno sa Metom otkrila spomen ploču albanskom junaku Jurju Kastriotiću Skenderbegu.

No Metin posjet Arbanasima bio je prava senzacija. U crkvi ga je dočekao Zbor Vicko Zmajević – crkveni zbor nosi ime upravo po svećeniku koji je u dvije velike seobe početkom 18. stoljeća doveo Albance na prostor današnjih Arbanasa. Župnik don Petar Belina govorio je predsjedniku Meti, kao i albanskom veleposlaniku u Hrvatskoj Rizi Podi, kako Arbanasi štuju Gospu Loretsku koja im daje snagu i utjehu, a onda je Metu, Podija, te zadarskog župana Božidara Longina i gradonačelnika Branka Dukića prepustio pjesmi crkvenog zbora.

Ulaskom Kolinde Grabar Kitarović u crkvu, već su svi pjevali „Bože, čuvaj Hrvatsku“, autora zadarskog Arbanasa Đanija Maršana.  

- Hvala što ste došli ovamo, sestre i braćo Arbanasi! Vrlo sam uzbuđen što sam danas zajedno s predsjednicom Kitarović među vama, braćo i sestre po krvi Arbëneš, kako bi proslavili jubilarnu 550-tu godišnjicu smrti našeg nacionalnog junaka Gjergja Kastrioti Skënderbeua. Vaše riječi izgovorene na arbanaškom ispunjavaju me rijetkim emocijama. Ovdje se svi Albanci, Hrvato-Albanci i Hrvati osjećaju kao jedna obitelj u zajedničkom domu – poručio je  predsjednik Albanije Ilir Meta u obližnjem samostanu Školskih sestara franjevki, kojega su posjetile obje delegacije.

- Vi ste danas živo sjećanje albanskog naroda. Obiteljski potomci Deshpali, Kotlar, Stipčević, Matešić, Krstić, Duka, Kalmeta, Rela i ostali su čuvali arbanašku dušu i kulturu te ostavili velike tragove na društvenom, političkom i kulturnom životu moderne Hrvatske – kazao je Meta, dok je Grabar Kitarović rekla da želi posebno istaknuti kako su Arbanasi dali izniman doprinos stvaranju i obrani Republike Hrvatske, te da je jedanaest branitelja iz župe Arbanasi poginulo u Domovinskom ratu.

- Kao članice NATO-saveza, Hrvatska i Albanija sudjeluju u izgradnji sigurnosne arhitekture, osobito jugoistočne Europe. To je područje danas izloženo brojnim gospodarskim i političkim izazovima.  Hrvatska će pružati punu potporu Republici Albaniji za članstvo u Europskoj uniji. Tu potporu pružat ćemo i drugim državama koje teže članstvu – kazala je među ostalim hrvatska predsjednica, dodajući da trebaju zajednički djelovati i na očuvanju Jadranskoga mora od onečišćenja. Svoje je izlaganje u samostanu, gdje su ih časne sestre dočekale s oduševljenjem, a vrtićka djeca im pjevala, predsjednica završila usklikom „Neka živi prijateljstvo hrvatskog i albanskog naroda, neka živi prijateljstvo Albanije i Hrvatske!“

Iz Arbanasa je dvoje predsjednika stiglo na zadarski Poluotok, u zgradu gradske uprave, gdje su zajedno u hodniku zgrade otkrili spomen-ploču Jurju Kastriotiću Skenderbegu, u povodu 550-te godišnjice njegove smrti.

23. listopad 2024 11:30