StoryEditorOCM
RegionalTEŽAK VIKEND

HGSS se naradio zadnjih dana; s nepristupačnih terena izvlačili ozlijeđene planinare, a na Velebitu spasili psa kojeg je ugrizao poskok!

Piše Merien Ilić/SD
6. lipnja 2021. - 11:46

Spašavatelji HGSS Stanice Split imali su posla proteklih dana. Produženi vikend, lijepo vrijeme izmamilo je mnoge zaljubljenike u prirodu, pa nažalost, nezgode nisu izostale.

U subotu je HGSS dobio poziv zbog ozlijeđenog zagrebačkog planinara koji se ozlijedio u blizini skloništa Drago Grubač na Dinari.

Kako se u to vrijeme u južnoj stijeni Dinare odvijala vježba spašavanja iz stijene Ošjak s članovima HGSS stanica iz više gradova, dio njih je odmah krenuo do ozlijeđenog, a pozvan je i helikopter HRZ-a koji je iz poletio iz Splita. Problem pilotu helikoptera stvarao je snažan vjetar, pa podizanje iz lebdećeg helikoptera nije bilo moguće. Stoga je helikopter spušten na niže, pogodnije mjesto za slijetanje do kojeg su ozlijeđenog prenijeli spašavatelji. Unesrećeni je zatim prevezen do heliodroma Firule gdje ga je preuzela ekipa HMP, a vježba u stijeni se nastavila.

image
Spašavatelji HGSS-a u akciji

U petak pak letači spašavatelji iz Splita letjeli su do Mosora gdje je kod Lugarnice pozlilo jednom planinaru. Uz pomoć vitla, čovjek je podignut u helikopter i zbrinut kako treba. Istog dana, letjelo se i put Južnog Velebita gdje je na području Rudina mlađa planinarka ozlijedila nogu. Kako se radilo o vrlo nepristupačnom terenu te bi transport zemaljskim putem bio izrazito težak i dugotrajan, ovu akciju izveli su uz pomoć posade HRZ-a iz Divulja i kolega letača iz Stanice Split, a u akciji su sudjelovali i gospićki spašavatelji.

image
Spašavatelji HGSS-a u akciji
image
Spašavatelji HGSS-a u akciji

Po završetku akcije spašavanja planinarke, gospićkim spašavateljima dolazi dojava od planinara kako je na Srednjem Velebitu na Premužićevoj stazi njegovog psa ugrizao poskok. Spašavatelji su brzom reakcijom uspjeli transportirati psa do veterinara i time mu spasili život.

29. travanj 2024 16:49