StoryEditorOCM
RegionalOPĆINSKA VIJEĆNICA

Jadranka Okreša govori o sukobu u redovima dosadašnje većine, uhođenju i pritiscima kojima je izložena zbog najavljene podrške načelniku Radoviću

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
12. prosinca 2023. - 14:26

Petnaesta sjednica Općinskog vijeća Općine Vir ipak se neće održati, odnosno neće se održati 15. prosinca, što je bio datum koji je u zahtjevu tražilo šestero općinskih vijećnika. Odlučio je tako predsjednik OV-a Josip Bašić navodeći da vijećnicima dosadašnje većine treba još vremena kako bi se upoznali s proračunom te da nema žurbe za održavanjem sjednice. Taj je zahtjev vijećničke šestorke koji podržavaju načelnika Općine Vir Marina Radovića ranije bio žurno adresiran na adresu predsjednika Bašića, u prvom redu zbog usvajanja proračuna za 2023. i 2024, nadolazećih božićnih blagdana i novogodišnjih praznika te isplate materijalnih potpora prema stanovništvu.

Hoće li se sjednica ipak održati u zakonskom roku do kraja kalendarske godine s obzirom na to da postoji zahtjev najmanje trećine vijećnika za njezinim održavanjem, ili će predsjednik Bašić ignorirati zahtjev i forsirati prijevremene izbore, kako je njegovih pet vijećnika već najavilo u hotelu Kolovare – tek ostaje za vidjeti. Trenutno jedan od najvažnijih političkih igrača u cijeloj priči, vijećnica Jadranka Okreša, ipak računa na održavanje sjednice, usvajanje proračuna i odluka o materijalnim potporama, ali i na smjenu predsjednika Bašića i njegovih zamjenika te izbor novog predsjednika s potpredsjednicima OV-a. Postoji i dodatni razlog, a vezan je uz njezinu nekadašnju vijećničku ulogu i značaj u Udruzi Vir bez podjela.

– Na mene se sada vrši kontinuirani pritisak. Nakon svega što se dogodilo tijekom posljednjih mjesec dana, nude mi mjesto predsjednice ili žele da prepustim svoje vijećničko mjesto. Istovremeno umjesto s javnom isprikom, vijećnik Frane Vučetić nastavlja s neprimjerenim istupima u javnosti – kaže vijećnica Okreša objašnjavajući kako je njezino postupanje, odnosno izlazak iz redova dosadašnje većine u Općinskom vijeću te zauzimanje neutralne pozicije s podrškom načelnikovom proračunu i materijalnim potporama prema stanovništvu, potpuno ispravno i logično.

– Nemam pravo na destruktivno ponašanje ako se pruža prilika za rad koji će osigurati ostvarivanje prava za 1.500 korisnika materijalnih naknada, ujedno i birača koji su nam dali povjerenje da ih zastupamo. Ova nam je godina na izmaku, a načelnik Radović ima pravo na upravljanje javnim novcem i on je svojim odlukama podmirio nužne rashode, a u njima se nisu mogle naći isplate za školske knjige, stipendije, uskrsnice, božićnice, voda, ogrjev i drugo. U prilici sam da pregovaram i tražim njihovo provođenje i ako bude sluha, bit će provedene. Načelnik je imao sluha za rad, pozvao me i načelno je postignut dogovor. Jasno sam ukazala da nisam za izbore koji bi sve stanovnike koštali, a kojima ništa ne bismo dobili – tvrdi vijećnica Okreša. Okreša predsjedniku Bašiću i, naročito, vijećniku Vučetiću posebno zamjera što na 14. sjednici nisu dopustili da se za govornicom obrati drugim vijećnicima i virskoj javnosti. Podnesak koji je predala na općinsku službu protokola Vučetić je nazvao „pamfletom“, no još nigdje javno nije ugledao svjetlo dana.

– Vučetić me tada spriječio da govorim, kao što sada, iz očaja, potpuno neprimjereno i neodgovorno, saziva Skupštinu Vira bez podjela i traži da se netko kandidira za predsjednika. Treba raditi, a ne baviti se naklapanjima i objavljivati fotografije koje su rezultat uhođenja, ili po kafićima ukazivati na moju navodnu „prodaju“. Okrenula sam leđa Frani Vučetiću koji me je izdao od trenutka kada smo postali većina u OV-u, a sve sam to rekla na sastanku Udruge u lipnju – navodi Okreša kako je to bila točka pucanja na kojoj se slomio odnos između nje i Vučetića.

– Neuspjeh boli, rezultira iznošenjem teških i neosnovanih optužbi na moj račun. Vučetić me pokušava ocrniti i sav moj rad baciti u vjetar. Gazi sve što je godinama izgovarao, na primjer da sam najaktivnija članica Udruge i Općinskog vijeća. Zato je vrijeme da se kao predsjednik Vira bez podjela Vučetić prestane sramotiti i da objavi moj takozvani „pamflet“, da ga ne skriva od javnosti i omogući javnosti da sazna činjenice – poručuje vijećnica Okreša apostrofirajući navodni vijećnički transfer kao posebno degutantno iznošenje neistina.

– Vučetićeva sumnja u moj transfer i nezapamćenu trgovinu, kako kaže, košta duplo manje od moje pomoći njemu preko Korena i društva, i to vezano za prekršajne naloge, ovrhu njegovom puncu ili u slučaju Porezne uprave za „ugašenu“ firmu Trimont. Svi oni znaju kolika je bila cijena za moj rad, a iznosila je nula. Energiju treba trošiti u rad i hvaliti se njime, a ne baviti se klevetanjima i uhođenjima, jer to nije izlaz iz vlastitih problema. Zato ostajem i dalje na strani birača, ali ne pristajem zastupati pojedinačne interese, nego interese većine stanovnika Vira. S ovim sam zaista sve rekla – zaključuje vijećnica Okreša.

05. svibanj 2024 19:18