StoryEditorOCM
RegionalU CRKVI SV.KRIŽA

Jubilarna 27. smotra izvornog pučkog crkvenog pjevanja Šibenske biskupije

Piše Marko Ledenko - Mane
8. travnja 2024. - 11:47

Jubilarna 27. smotra izvornog pučkog crkvenog pjevanja Šibenske biskupije održana je u subotu u crkvi Svetoga Križa u Vodicama pod nazivom “Puče moj “.

Na smotri je sudjelovalo 14 crkvenih zborova i pjevačkih skupina iz cijele Šibenske biskupije. Smotru je prije 27 godina u Zatonu utemeljio nekadašnji zatonski župnik a danas biskup u miru mons. Ante Ivas. Smotra, koju je preuzeo i nastavio organizirati Zatonski župnik don Marko Gregić uz pomoć i podršku svih župnika Šibenske biskupije, ima prvenstveni cilj ne samo prezentaciju, već i očuvanje od zaborava mnogih starocrkvenih napjeveau našim župama. Svi su zborovi svojim nastupom predivno iznijeli na vidjelo neprocjenjivo bogatstvo pjevanja svojih župa.

Na smotri su nastupili župni zborovi: Župa Svetoga Križa Vodice, sv.Jure Primošten, sv.Frane Betina, sv. Jure Rupe, Gospe od zdravlja Jezera, Gospe Karmelske Pirovac, župni zbor Tisno, sv. Mihovila Murter, sv.Jure Zaton, pučki pjevači župe sv.Mihovil Lišane, Prvić Šepurine, župa sv.Križa Krapanj Brodarica i župa Porođenja BDM Skradin.

- Prije svega čestitke od srca za prvih 27 godina ovog jubileja. Hvala biskupu u miru mons. Anti Ivasu koji je započeo, župnicima naših župa koji su to nastavil i tako sačuvali ovo blago pučkog pjevanja za naše župe. Zahvaljujem i čestitam što upravo tom čuvanju te baštine što držite zajedništvo svojih župa i cijele naše Šibenske biskupije. Čestitam od srca svim zborovima za ovih 27 godina održavanja ove smotre. Čestitke od srca domaćinu župi Vodice na sjajnoj ovogodišnjoj organizaci i vidimo se iduće godine u Pirovcu - poručio je biskup Tomislav Rogić

Na završetku smotre svi zborovi i vjernički puk u punoj Šibenskoj katedrali zapjevali su crkvenu himnu smotre “Kraljice neba raduj se “.

29. travanj 2024 19:37