StoryEditor
RegionalIZ OPĆINE VIR

Konstituirano je Općinsko vijeće uz prisegu trinaestero novih općinskih vijećnika, sedam vladajućih i šest oporbenih: evo imena!

Piše K.Škrbić
22. lipnja 2021. - 13:42

- Prisežem da ću prava i dužnosti vijećnika Općinskog vijeća obnašati savjesno i odgovorno radi gospodarskog i socijalnog probitka Općine Vir i Republike Hrvatske, da ću se u obavljanju dužnosti vijećnika držati Ustava, zakona i Statuta Općine Vir i da ću štititi ustavni poredak Republike Hrvatske – ovim je riječima i potpisom na dokumentu na sinoćnjoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća prisegnulo trinaestero novih virskih vijećnika. To su Antonio Vučetić, Ivana Radović (umjesto Hrvoja Bašića), Rajko Radović, Goran Vicković (umjesto Kristine Perić), Srđan Liverić, Veseljko Orlić i Igor Blažević iz redova pobjedničke kandidacijske liste grupe birača s nositeljem Antonijem Vučetićem (47,42 posto glasova na lokalnim izborima 2021.), Frane Vučetić i Jadranka Okreša iz kandidacijske liste grupe birača s nositeljem Franom Vučetićem (19,25 posto), Josip Bašić i Šime Buškulić iz kandidacijske liste Domovinskog pokreta (12,92 posto), Vesela Vučetić iz kandidacijske liste HDZ-a (11,01 posto) te Šime Vučetić iz kandidacijske liste SDP, Akcija mladih i Centar (9,37 posto).

Za predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir voljom većine (sedam glasova podrške, pet protiv i jedan suzdržan) izabran je Antonio Vučetić, dok su Rajko Radović i Veseljko Orlić izabrani za prvog, odnosno drugog potpredsjednika Općinskog vijeća. Vijećnike je na svečanosti kratkim govorom pozdravio predsjednik Vučetić.

image
K.Š.

- Zahvaljujem vijećnicima na povjerenju. Radujem se nastavku razvoja našeg otoka i izražavam želju da naš rad bude konstruktivan i na opću dobrobit - kazao je Vučetić. Na konstituirajućoj sjednici isto je virskim vijećnicima poželio i novi općinski načelnik Marino Radović.

- Želim vam puno uspjeha u radu za ostvarenje našeg zajedničkog cilju, a to je bolji, ljepši i uspješniji Vir - istaknuo je Radović kojemu su vijećnici džentlmenski čestitali na izbornom uspjehu. Iz redova oporbe to je napravio Frane Vučetić, Radovićev politički suparnik na nedavno održanim izborima za načelnika Općine Vir. Vučetić je također iskoristio priliku i javno čestitao Antoniju Vučetiću na nedavnom izboru za predsjednika Županijske skupštine.   

- Čestitam načelniku Radoviću i predsjedniku Vučetiću na izbornoj pobjedi i imenovanju, ali ovom temom pobjede na izborima i kako je do nje došlo, bavit ćemo se u narednim mjesecima. Ostajemo konstruktivna oporba - napomenuo je Vučetić. Prvi čovjek Vira bez podjela još je naveo kako očekuje da će sva javna nabava te svi drugi poslovi Općine Vir biti dostupni na internetu po uzoru na Grad Bjelovar. Čestitke vladajućima uputio je i oporbeni vijećnik Šime Buškulić, kojemu će ovaj mandat biti peti u Općinskom vijeću.

- Bit ću konstruktivan i podržati svaku odluku ako je dobra za razvoj Vira, a to sigurno želi svaki vijećnik - poručio je Buškulić. Politički veteran Buškulić predložio je također osnivanje mjesnih odbora po virskim naseljima kako bi se efikasnije rješavali komunalni problemi, dok je Jadranka Okreša zatražila izvješće o radu Dječjeg vrtića.

image
K.Š.

- Prva radna sjednica bit će vrlo brzo, pa ćemo na njoj diskutirati o prijedlozima i početi s radom - zaključio je predsjednik Vučetić. Uz izbor predsjednika i potpredsjednika Općinskog vijeća, vijećnici su na konstituirajućoj sjednici još birali Mandatno povjerenstvo (Rajko Radović predsjednik, članovi Srđan Liverić i Igor Blažević), Povjerenstvo za Statut i Poslovnik (Antonio Vučetić predsjednik, članovi Srđan Liverić i Igor Blažević) te Povjerenstvo za izbor i imenovanja (Veseljko Orlić predsjednik, članovi Srđan Liverić i Igor Blažević).     

BEZ OPORBENIH VIJEĆNIKA U POVJERENSTVIMA

Vijećnik Šime Buškulić uputio je vladajućima zamjerku zbog neuvrštavanja jednog oporbenog vijećnika među potpredsjednike Općinskog vijeća, ili među predložene i izabrane članove triju povjerenstava. Kratka rasprava povela se po pitanju zakonske definicije – mogu li ili moraju li vladajući među potpredsjednike uvrstiti oporbene vijećnike, pa su predsjednik Općinskog vijeća Antonio Vučetić i pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarina Radović, naglasili kako zakon ima neobvezujuću odredbu.

Odnosno, vladajući mogu, ali ne moraju predložiti ili podržati oporbenog vijećnika. Radović je dodala kako takav prijedlog u proceduru mora doći pismenim putem, pa je Buškulić predložio Josipa Bašića za potpredsjednika, što nije prošlo na glasanju. Oporba je također predložila i vladajućeg Rajka Radovića za predsjednika Općinskog vijeća, pokušavajući unijeti malo nemira među vladajuće, ali se iskusni virski vijećnik zahvalio i odmah odbio.

item - id = 1107612
related id = 0 -> 1143472
related id = 1 -> 1141499
05. prosinac 2021 12:47