StoryEditorOCM
RegionalOZBILJAN KRIMINAL

Kupci lažnih građevinskih parcela na Braču u potpunom šoku: Francuzi uložili 2,5 milijuna eura, ne mogu pojmiti da se takva prijevara može dogoditi u europskoj državi

Piše Vladimir Urukalo/SD
17. listopada 2021. - 17:28
Uvala Špacamiža na južnoj strani Brača, gdje su Francuzi namjeravali graditi luksuzne vile za komercijalnu, ali i za privatnu uporabuPaun Paunović/Cropix

Zamislite samo koliko mi je trebalo vremena da mojim klijentima iz Francuske uopće objasnim što se to zapravo dogodilo i kako je uopće moguće da se takvo što dogodi, i to u jednoj europskoj državi.

I zamislite koliko je njima trebalo da to shvate, jer ovakvo što njima je nepojmljivo. Ovo je velika šteta i za Hrvatsku kao državu i za moje klijente, koji su uložili velik novac, oko dva i pol milijuna eura, u potpuno legalnu kupnju zemljišta, a sad ne mogu ništa jer je u tijeku istraga – komentirala nam je hvarska odvjetnica Mia Jug Dujaković koja, kao prokuristica, zastupa tvrtku "Eximium Dalmatia" d.o.o.

Toj su tvrtki osnivači i vlasnici francuski državljani Michel Auguste Paul Baule i njegov sin François Marc Baule. Oni su od Tončija Kelama kupili pet parcela u dvjema bračkim uvalama, što sada istražuje USKOK.

Podsjetimo, prije nekoliko dana uhićeno je šest osoba, i to Snežana Bralić (62), nekadašnja voditeljica županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo ispostave u Supetru, Tonči Kelam (50), nezaposleni trgovac iz Splita, Emil Zlatar (35), geodet s Brača, Dinko Grgurević (50), arhitekt iz Splita, Željko Babić (33), geodet iz Splita, i Anton Mikačić (33), geodet iz Splita.

'Uredni' papiri

Državnu službenicu Bralić USKOK sumnjiči da je službeno ovjeravala i potpisivala dokumente kojima je omogućavala da se nekretnine, koje nikad nisu postojale na parcelama koje je Kelam relativno jeftino kupovao od mještana, ozakone pomoću lažno prikazanih geodetskih snimki i arhitektonski izvedenih stanja.

image
Načelnik Milne Frane Lozić raskrinkao je malverzacije
 
Paun Paunović/Cropix

Takve nepostojeće objekte od knaufa i kartona bi, nakon legalizacije, Kelam fiktivno srušio i prikazivao kupcu kao da je u pitanju građevinsko zemljište, pokazujući pritom uredne papire koje je izdala državna institucija. Naravno, Francuzi nisu imali pojma da se radi o prijevari, vjerovali su u službene dokumente. I sad im nije jasno kako se sve to dogodilo.

– Oni su preneraženi cijelom ovom situacijom, istraga je u tijeku i čekamo što će se dogoditi. Sve je ovo vrlo stresno za moje klijente, a što će biti s tim novcem kojim su platili parcele, tek ćemo vidjeti.

Ne možemo skakati pred rudo, neka sud odradi svoje, preuranjeno je sad govoriti o bilo kakvim zahtjevima za naknadu štete i prema kome, jer nam za to treba pravomoćna sudska presuda koja bi pokazala da je kupljena zemlja koja nije građevinska, kao što je kupcu predočeno. Oni su ugledni poslovni ljudi i vrlo kvalitetni investitori koji imaju razvijen investicijski biznis u Europi i znam da su, prije nego što sam ja počela s njima surađivati, imali kolegu odvjetnika koji je također pregledao dokumente za ove sporne parcele i koji je ocijenio da je sve po zakonu.

Obožavaju naše otoke

Znam da je François jedne prigode, prije pet, šest godina, bio u Hrvatskoj na ljetovanju i toliko su mu se svidjeli otoci da je, nakon što je sišao s trajekta u splitskoj luci, došao u agenciju za nekretnine koja se nalazila na Rivi te je odmah pitao imaju li na ponudu kakvo zemljište na otocima. I ponuđene su mu baš ove parcele. On je kupio zemljište na kojem su bili uklonjeni prijašnji objekti i to nije ništa neuobičajeno – govori nam odvjetnica Jug Dujaković iz Staroga Grada.

Objašnjava da su njezini klijenti namjeravali na tome mjestu izgraditi luksuzne vile za komercijalnu, ali i za privatnu uporabu, te da za dvije parcele postoje pravomoćne građevinske dozvole za gradnju novih objekata.

Isti su ulagači, nakon parcela na Braču, kupili još parcela na Hvaru i nekim drugim otocima i s njima nije bilo nikakvih problema.

Pitamo je kako komentira neslužbene informacije da su francuske tajne službe pokrenule cijelu priču nakon što su hrvatskim kolegama dojavili da je moguće da će jedan njihov državljanin kupovati zemljišta kako bi "oprao" nelegalno stečen novac.

– To su, što se tiče tvrtke "Eximium", totalne gluposti i neistine, a postoji li neki drugi državljanin Francuske na kojeg je upozorila tajna služba, to ne znam. Oni su vjerovali institucijama ove države i njihovo je povjerenje sada jako poljuljano i pitanje je njihova daljnjeg investiranja u Hrvatsku.

Ozbiljan kriminal

Nadamo se da će USKOK i sud odraditi ovo najbrže i najpedantnije što mogu i da će se situacija rasplesti što prije. Ovo je, ako je sve ovo istina, ozbiljna kriminalna organizacija i udruženi pothvat, a moji su klijenti vjerovali i vjeruju u službene dokumente ove države. Pa zamislite da investitori moraju osobno provjeravati svaki takav dokument, pa dokle bi došli? – kazala je hvarska odvjetnica.

Podsjetimo i da je USKOK jedino za Snežanu Bralić tražio određivanje istražnog zatvora, što je sudac istrage Županijskog suda u Splitu i prihvatio, te će ona idućih mjesec dana provesti iza rešetaka na Bilicama zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Ostali osumnjičeni u daljnjem će se tijeku postupka braniti sa slobode.

23. travanj 2024 02:38