StoryEditorOCM
RegionalPRAVOSUDNA BITKA

Kuščević uskoro na optuženičkoj klupi, sudit će mu jedan od najstrožih splitskih sudaca: lani je izrekao dosad najvišu kaznu u Hrvatskoj

Piše PSD
6. siječnja 2022. - 22:02

Nekadašnji politički tajnik HDZ-a i bivši ministar graditeljstva i uprave u Plenkovićevoj Vladi, 46-godišnji Lovre Kuščević uskoro bi trebao sjesti na optuženičku klupu pred sudsko vijeće Dinka Mešina, suca koji je u javnosti poznat kao jedan od najstrožih splitskih, ako ne i hrvatskih županijskih sudaca.

Naime, nakon što je početkom prosinca 2021. godine na splitskom sudu potvrđena USKOK-ova optužnica protiv Kuščevića te njegove supruge Zorane Kuščević (40), Kuščevićeva šogora Ivice Žuvića (42), umirovljenika Ante Marinovića (71), zvanog Cigo, bivšeg predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakše Goića (46), zvanog Muzica, te Svemira Obilinovića (55), pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišće, predmet je raspoređen u rad sucu Mešinu, koji bi trebao u najskorijem roku odrediti početak suđenja.

image
Kuća u Malinskoj kod Milne
Ante Čizmić/Cropix

Sudac Mešin već je poznato lice u hrvatskoj javnosti, a na Županijski sud došao je 2019. godine, nakon što je na splitskom Općinskom sudu sudio jedno desetljeće. Po njegovim se presudama, posebno u visini sankcija, vidi da se ne ustručava "opaliti" i maksimalne kazne ako smatra da je okrivljeni to zaslužio. No takav njegov stav ne nailazi uvijek, ili bar nije dosad, na potvrđivanje od viših sudova, koji često budu više "milostivi" prema okrivljenicima.

image
Sudac Dinko Mešim
Duje Klarić/Cropix

Maksimalnih 50 godina

Već prva presuda koju je donio samo koji mjesec nakon imenovanja na Županijskom sudu izazvala je veliku pozornost javnosti jer je bila najviša dotad izrečena sankcija za kazneno djelo izazivanja smrti u prometu u Hrvatskoj. Tada je, naime, na čak 10 godina zatvora osudio Ivanu Tenu Gotovac Soldić, koja je u listopadu 2018. godine u blizini splitske bolnice automobilom pijana prošla kroz crveno svjetlo na semaforu i na pješačkom prijelazu usmrtila 19-godišnju studenticu, da bi potom pobjegla s mjesta nesreće. Njegovu je presudu Vrhovni sud preinačio i smanjio kaznu na sedam godina, no prvotna Mešinova odluka naišla je na veliku potporu javnosti.

Isto tako, Mešin je u veljači prošle godine izrekao u Hrvatskoj najstrožu dosad izrečenu kaznu dugotrajnog zatvora od čak 50 godina, i to Luki Juretiću (26), zbog teškog ubojstva Vicenca Uvodića (92) i pokušaja ubojstva Senke Uvodić (87) početkom 2019. godine u njihovu stanu u Solinu. Za ubojstvo Vicenca Uvodića dobio je 35 godina zatvora, a za pokušaj ubojstva Senke Uvodić 23 godine. Predmet još uvijek nije pravomoćno okončan i nalazi se na Visokom kaznenom sudu.

Dok je bio na Općinskom sudu, Mešin je izrekao i jednu od najviših kazni za obiteljsko nasilje, i to suprugu koji je pijan premlatio suprugu slomivši joj dva rebra. Za to je dobio šest i pol godina zatvora te mu je uračunao i još dvije uvjetne kazne koje je imao u trenutku kad je tukao suprugu pa je dobio ukupno osam godina zatvora. No, viši sud nije bio baš tako strog pa su tu njegovu kaznu pravomoćno prepolovili.

Pomicanje granica

Oduvijek je sudac Mešin težio tome da "pomiče granice" pa je tako bio prvi sudac koji je u Hrvatskoj izrekao bezuvjetnu kaznu zatvora zbog rasne i druge netrpeljivosti i izrade transparenta, i to kada je A. V. iz Splita osudio na četiri mjeseca zatvora zbog rasističkog transparenta "Srbe na vrbe, nikad zaboraviti, nikad oprostit!", a koji je bio postavljen na ulazu u Split u ljeto 2011. godine, uoči Davis kup meča između Ivana Ljubičića i Novaka Đokovića. Ta je presuda ukinuta i u ponovljenom je suđenju drugi sudac, po uputi višeg suda, oslobodio okrivljenog.

Nedavno je presudio nepravomoćno i slučaj ubojstva bivšeg boksača Marija Boljata, zvanog Pajkić, te pokušaja ubojstva Joze Čabraje u Kaštel Kambelovcu u lipnju 2020. godine. Tako je na ukupno 30 godina zatvora osudio Tomislava Šoljića, kojem se sudilo u odsutnosti jer je u bijegu. Za pokušaj ubojstva Boljata, na deset godina zatvora osuđen je Jakov Šimić, koji je, pak, oslobođen za sudjelovanje u tučnjavi. Za ubojstvo i pokušaj ubojstva teretili su se i braća Mate i Josip Šuker te Ivan Radović i Toni Vitaljić, zvani Kubura, koji je u bijegu, no Mešin ih je oslobodio za ova teška djela te su osuđeni za sudjelovanje u tučnjavi, zbog čega su dobili svaki po dvije godine zatvora.

Krajem prošle godine sudsko vijeće na čelu s Mešinom izreklo je ukupno 39 i pol godina zatvora zločinačkoj udruzi pod vodstvom Deana Majstorovića (35), zvanog Điđi, iz Splita. Majstorović je nepravomoćno kažnjen s 11 godina zatvora, Bosiljko Šakić (39), zvani Bosi, dobio je pet godina, Jerko Malvasija (35), zvani Jere, šest godina, Dino Stojanović (39) sedam godina i šest mjeseci, a Luka Buzdovačić (36), zvani Sken, šest godina zatvora. Po dvije godine zatvora dobili su Ivan Šunjić (31) i Hrvoje Miljak (33), zvani Castro. Osuđeni su za zločinačko udruživanje radi krijumčarenja veće količine droge iz Južne Amerike, planiranje likvidacije jedne osobe te bacanje molotovljevih koktela na dva objekta u Splitu.

Lovru čeka teška bitka

Od medijski razvikanijih slučajeva, u Mešinovim je "rukama" i slučaj fra Šime Nimca, nekadašnjeg župnika Baške Vode, i nekadašnje direktorice sektora privatnog bankarstva Splitske banke Jasmine Bilonić, koje se tereti za zlouporabu i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno za prisvajanje 1,3 milijuna eura crkvenog novca od prodaje zemljišta. Oboje su bili osuđeni na prvom suđenju 2014. godine, i to fra Nimac na dvije godine, a Bilonić na godinu i devet mjeseci. No Vrhovni sud ukinuo je presudu danas pokojnog suca Slavka Lozine krajem listopada 2019. godine, a predmet je dobio Mešin.

image
Lovro Kuščević
Tom Dubravec/Cropix

Po svemu iznesenom jasno je da bivšega visokopozicioniranog HDZ-ovca Kuščevića i ostale čeka "ljuti pravosudni boj" u dokazivanju nevinosti. A podsjetimo da USKOK-ova u cijelosti potvrđena optužnica na više od 150 stranica i s više od 30 stranica nabrojenih dokaza u slučaju Kuščević tereti okrivljene za ukupno šest točaka zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja, primanja mita, sprječavanja dokazivanja.

29. travanj 2024 16:38