StoryEditorOCM
RegionalFEŠTA U LISTOPADU

Mijenjali su im se nazivi postrojbi, ali oni su ostali uvijek isti: 30. obljetnica osnutka 134. domobranske pukovnije HV-a

Piše Marko ledenko mane
15. kolovoza 2024. - 14:01

Prije 30 godina, 18. kolovoza 1994. g osnovana je 134. domobranska pukovnija Hrvatske vojske. Riječ je o postrojbi koja je u Domovinskom ratu branila naselja biogradskoga i stankovačkog kraja te sudjelovala u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice. 

Iskusni hrvatski branitelji koji su krenuli od seoskih straža i dragovoljačkih postrojbi na samom početku borbe za domovinu, preko 134. brigade, 53., 54. i 55. domobranske bojne pa do 134. domobranske pukovnije. Mijenjali su im se nazivi postrojbi, ali oni su ostali uvijek isti. Oni koji su branili pragove svojih kuća, od Raštana Gornjih do Bile Vlake, od Turnja do Draga i biogradskog arhipelaga.

- Položaji koji su uspostavljeni 1991. ostali su do kraja Domovinskog rata. Posebno je bilo zahtjevno i složeno braniti Jadransku magistralu od Svetog Filipa i Jakova do Pakoštana jer je taj prostor bio pod svakodnevnom neprijateljskom vatrom s dominantnih kota ponad Jankolovice. Neprijateljskoj vatri bili su izloženi i civili tako da je život i rad bio iznimno težak. Unatoč nekoliko pokušaja neprijateljskih prodora prema Jadranskoj magistrali u prvim godinama Domovinskog rata, hrabri hrvatski branitelji su uspjeli obraniti i držati čvrsto obrambene položaje. Njihov veliki doprinos bio je u vojnoj operaciji Oluja zauzimanjem gradine ponad sela Vukšić prvog dana operacije i sudjelovanjem u oslobađanju Benkovca i okolnih naselja drugog dana operacije. Kroz 134. brigadu i 134. domobransku pukovniju je prošlo oko pet tisuća branitelja, a njih 2505 ih je sudjelovalo u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u vojnoj operaciji Oluja te su nakon toga uspješno izvršavali borbene zadaće u drugim operacijama Hrvatske vojske sve do 20. prosinca 1995. godine, kada su položaje na planini Klekovača ponad Drvara predali snagama HVO-a, kazao je Josip Čerina ratni zapovjednik 134. domobranske pukovnije

- Na inicijativu hrvatskih branitelja vezano za obilježavanje predstojeće 30. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije i 33. obljetnice osnutka 134. brigade, usuglasili smo se kako ove dvije obljetnice treba obilježavati u jednom danu. Dogovorili smo se da to bude 12. listopada 2024. godine u Benkovcu, pod pokroviteljstvom Grada Benkovca. Bilo je razgovora o nacrtu programu i prostoru u kojem će se održati svečana akademija, o čemu će se blagovremeno obavijestiti hrvatske branitelje i javnost. Koristim priliku čestitati svim pripadnicama i pripadnicima 134. brigade i 134. domobranske pukovnije nadolazeće obljetnice. Uvijek se sjećamo naših poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za našu domovinu, koji su nam izvor snage i jakosti, da ih se uvijek sjećamo, zahvalni smo i hrvatskim braniteljima koji su preživjeli rat i njihovim obiteljima na žrtvi i doprinosu u Domovinskom ratu, kazao je Tomislav Bulić gradonačelnik Grada Benkovca.

Svi zapovjednici i pripadnici ovih postrojbi s velikim ponosom i nestrpljenjem čekaju obilježavanje ove zajedničke obljetnice, vjeruju da će se obilježiti na jedan veliki i dostojanstven način. 

image

Vojnici u Šopotu

Mlm/Slobodna Dalmacija
image

Stankovci 1991.

Mlm/Slobodna Dalmacija
image

Stankovci u ratu

Mlm/Slobodna Dalmacija
image

Pripadnici 4. gardijske Pauci

Mlm/Slobodna Dalmacija
image

Novčanice tzv. SAO Krajine

Mlm/Slobodna Dalmacija
image

Budak 1991.

Mlm/Slobodna Dalmacija
image

Ploča 134. brigade

Jure Editori/Slobodna Dalmacija
image

Rato postrojavanje u Biogradu

Mlm/Slobodna Dalmacija
image

Benkovac u ratu

Mlm/Slobodna Dalmacija
image

Znak 134. Domobranske pukovnije

Mlm/Slobodna Dalmacija
image

Znak 134. brigade

Mlm/Slobodna Dalmacija
13. listopad 2024 21:57