StoryEditorOCM
RegionalBERLINSKA TRAGEDIJA

Mladu Imoćanku ubio bivši partner u stanu? Obitelj u Hrvatskoj došla do neslužbenih informacija, nesretna djevojka živjela je u turskoj četvrti

Piše Silvana Uzinić/PSD
21. listopada 2020. - 19:50

Još jedno ubojstvo s akterima ili žrtvama iz Hrvatske potreslo je ovih dana građane Njemačke.

Najnovija vijest sablaznila je Imoćane, jer ubijena je 31-godišnja M.Š. koja je odrasla u njihovu gradu, a prije nekoliko godina se, kažu upućeni, uputila iz domovine u potrazi za poslom i boljim životom, piše Slobodna Dalmacija.

Tamo ju je, kako javlja policija, brutalno ubio strani državljanin koji se ubrzo potom sam predao. Ubojica nije podrijetlom iz Hrvatske, potvrdili su iz njemačke policije, a neslužbeno doznajemo od nekolicine Imoćana zaposlenih u Berlinu, da je djevojka stanovala u Ulici Wollankstr, u četvrti Gesund-Brunnen, koju naseljavaju većinom turski državljani i koja je, među doseljenicima, poznata kao nesigurna za život. Prema neslužbenim informacijama, ubojica je bio u vezi s mladom Imoćankom te su jedno vrijeme i živjeli zajedno.

Ipak, do obitelji su došle informacije da je riječ o 35-godišnjem bivšem partneru nesretne djevojke i sve se odvilo još u petak, u njezinom stanu gdje je pretučena. Liječnici su je pronašli u teškom stanju i unatoč reanimaciji nisu joj spasili život.

Vijest je sa stranica portala Berlinski magazin prvo prenio Radio Imotski, a potom se proširila i u ostalim medijima.

Imoćani su vijest doznali u srijedu i isprva su mnogi samo nagađali o kome se radi. Oni koji su čuli za tragediju i koji poznaju njezinu obitelj bili su, razumljivo, vrlo suzdržani u izjavama. Ipak, uspjeli smo kontaktirati njezina bliskog rođaka koji nam je tek kratko kazao kako u ovom trenutku ne zna više detalja od onoga što je i objavljeno, te da se obitelj trenutačno bavi poslovima oko prijevoza tijela u domovinu.

Već treći slučaj

– Teško nam je, naravno, i nismo od puno riječi. Morate nas razumjeti – kazao nam je.

Zanimljivo je da je ove godine ovo već treća vijest o ubojstvu na teritoriju Njemačke u kojemu su akteri i žrtve hrvatski državljani. Još u veljači potresla nas je vijest o ubojstvu Splićanke 38-godišnje Briggite H. u Bad Soden-Salmünsteru​ u okrugu Main-Kinzig. I u tom stravičnom slučaju glavni osumnjičeni je njezin partner, 42-godišnji Rudolf H. koji ju je, kako su javili mediji, smaknuo nožem. Tužitelj Dominik Mies potvrdio je da je žrtva ubodena dva puta te da se oštrica kuhinjskog noža slomila što, po njegovu mišljenju, dovoljno govori o količini bijesa i nasilja.

Potom smo doznali da je početkom ovog mjeseca 30-godišnji Hrvat u njemačkom gradu Emmeringu kod Münchena mačetom ubio brata. Ubijeni 33-godišnjak pronađen je u kupaonici koja je, prema izjavi jednog policajca, izgledala kao klaonica.

Što se to događa s Hrvatima u Njemačkoj? A puno nas je, eto, to ti je, govore u srijedu Imoćani.

Hrvata je u Njemačkoj, prema nedavnim procjenama, više od 400 tisuća i računa se da su po brojnosti šesta grupacija doseljenika. Gotovo svi žive u zapadnom dijelu zemlje i najviše ih se zapošljava u proizvodnim i uslužnim djelatnostima. Samo u 2019. godini, njihov broj je u Njemačkoj porastao za 22 tisuće u odnosu na prethodnu godinu. Prema statističkim podacima, u Njemačkoj je krajem prošle godine živjelo 21,1 milijun građana s migrantskom pozadinom, što je oko 26 posto stanovništva.

19. travanj 2024 05:36