Hrvatski sezonci ponovno su traženi kadar od strane ugostitelja i hotelijera u Austriji.
Aleksandra Bertelt, posrednica i vlasnica agencije za zapošljavanje iz Pule, kaže da u njezinih sedam godina karijere to nikada nije bilo izraženije nego li uoči početka nadolazeće sezone skijanja.
Prva, prava postkoronarna sezona, međutim, za sve one koji se iz Dalmacije spremaju na rad u Alpama nosi i jedan problem. Zove se procijepljenost i posljedično izostanak EU Covid19-putovnice, bez koje teško da mogu računati na angažman u nekom hotelu, restoranu, apres ski baru, spa centru...
- Kroz prijave što stižu od ljudi iz cijele Hrvatske, znači Slavonije, Istre, Kvarnera, sa Sjevera..., uočavamo da su ljudi od Zadra pa južnije najskeptičniji oko cjepiva. Neki nam kažu čak da ne vjeruju da korona uopće postoji, drugi čekaju i dok nisu stjerani u kut kalkulirajui, ali činjenično stanje jest da najviše takvih slučajeva ima u Dalmaciji – rekla nam je Bertelt, kojoj ni samoj nisu jasni razlozi takve skepse.
Prijave zainteresiranih za ovu zimu počela je primati još u svibnju i lipnju, a nastavila tijekom cijelog ljeta. Tada se još i nije znalo što će austrijske vlasti tražiti od dokumenata kada je pandemija u pitanju.
Sada je to jasno – potvrda o cijepljenju ili preboljenju. Svi koji ih nemaju, morat će se testirati.
- Naši ljudi su većinom još u srpnju i kolovozu dobijali poslove za zimu, a manji dio u rujnu ili sada prvim tjednima listopada. Kada ih se regrutiralo, usputno smo ih pitali jesu li cijepljeni. Sada kada su uvjeti definirani, jasno je da svi oni koji nisu imali infekciju ili primili cjepiva, da će se morati svakodnevno testirati, i to na svoj račun. Koliko će svaki test koštati, odnosno koliko će na svakom skijalištu biti centara za testiiranje, još je nepoznato – navodi naša sugovornica.
Svakako, ekonomska logika kaže da onima koji se odluče na testiranja o vlastitom trošku teško da može isplatiti rad u Austriji.
- Mi smo to, kada je definirano s austrijske strane, odmah iskomunicirali prema ljudima. I, moram vam reći, njihova je reakacija sada takva da kažu da će se cijepiti – prenosi svoja iskustva ova agilna vlasnica agencije iz Pule.
- Sezona u Austriji uglavnom počinje početkom prosinca, ponegdje sredinom istog mjeseca, pa nije problem da se naši sezonci jednom dozom cijepe doma, a drugu tamo prime, jer taman pred polazak im nekako padaju termini. Vremena, ako su čvrsto u sebi prelomili, još imaju – veli Bertelt.
A kakav profil radnika se traži? Ona kaže doslovno svaki.
- To nije samo sada, već je počelo od svibnja, jer nitko nije očekivao takvu ljetnu sezonu. I nama u Hrvatskoj se ovog ljeta desilo nešto slično. Startalo se skromno, pa da vidimo. Na koncu su i nas i Austrijance preplavili turisti, a radnika nigdje. Nitko, što je interesantno, ne zna gdje su nestali. Puno ih je mijenjalo struku, tako da su neki odlazili među građevinare, drugi u vodoinstalatere, treći u montere klima uređaja. Austrija ima već godinama problem radne snage u turizmu, ali nikada kao ove godine – reći će.
To vidi i po primjeru da se sada preko agencija čak traže i perači suđa.
- Prije to nije bio naš posao, ali sada je potražnja za njima u rangu one za konobarima, za koje se uvijek pitalo tek nešto manje od uvijek najtraženijih kuhara. Onda vam slijede sobarice, maserke, kozmetičarke... - ističe Bertelt, po kojoj se najvše prilika za posao hrvatskim sezoncima otvara u Tirolu, nešto manje u Vortalbergu, pa onda ostalim austrijskim regijama - Štajerskoj, Koruškoj, te Salzburgu.
Sveopća nestašica radne snage smanjila je i kriterije kada je u pitanju poznavanje njemačkog jezika. Posljednjih godina kuhare se angažira i sa znanjem engleskoga, dok primjerice konobari-serviri obzir dolaze i s najosnovnijim znanjem njemačkog.
Ali što je najvažnije, plaće sviju njih išle su gore.
- Nije to drastično, ali jesu. Prije su se poslodavci striktno držali kolektivnog ugovora, a na sve iznad se moglo računati u drugoj ili trećoj sezoni rada u istom hotelu ili restoranu kao nekoj vrsti bonusa za lojalnost. Sada se to dobija već u prvoj godini i ide se iznad prosjeka za 200 do 300 eura. Recimo, kuhar koji je voditelj stanice u kuhinji i prije je zarađivao 1800 ili 1900 eura, sada može računati na sigurnih 2100 eura mjesečno. Hrana i smještaj su uključeni, kao i 13. i 14. plaća po odlasku, te slobodni dani za prekovremen sate određene u špicama sezone kao što su Božić, Nova godina, Tri kralja ili fašnik – kazala nam je Aleksandra Bertelt.