StoryEditorOCM
RegionalJAVNO ZDRAVSTVO

Na Viru održan medicinski skup na temu njege bolesnika sa stomom i odabiranja prave obloge: za uspjeh je ključan timski rad s pacijentima

Piše Kažimir Škrbić
2. lipnja 2022. - 23:06
Virska medicinska sestra Janči (u sredini) s kolegicama (Marija Vidaić i Marina Markulin) i stručnim suradnicama na skupu u općinskoj vijećniciKažimir Škrbić/Virski list

Krajem svibnja na otoku Viru održao se stručni medicinski skup tematski naslovljen kao „Njega bolesnika sa stomom“ i „Kako odabrati pravu oblogu“. Predavanja održana u općinskoj vijećnici organizirali su tvrtka Stoma medical i Dom zdravlja Zadarske županije, a bila su prije svega namijenjena medicinskim sestrama. Ovaj je virski skup prema pravilniku Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) bodovan kao edukacija trajnog usavršavanja za medicinske sestre. O njezi i životu sa stomom (medicinsko pomagalo) – kako oko stome održavati kožu zdravom, mijenjati vrećicu za stomu i slično – govorile su medicinska sestra s otoka Vira Fadila Janči, Marina Markulin, bacc. med. techn. i stručni suradnik Stoma medical Tajana Maltar, dok je o odabiranju prave obloge još govorila Karmela Lopar, također stručna savjetnica iz Stome.

- Stoma znači otvor, a izvodi se na trbušnoj stijenci kirurškim zahvatom, kada se ne može fiziološki obaviti uriniranje ili pražnjenje debelog crijeva. Razlozi za izvođenje stome mogu biti razni, ali su najčešći karcinomi rektuma, debelog crijeva i mokraćnog mjehura, potom spolne bolesti i nasljedna stanja - pojasnila je virska medicinska sestra Janči značenje same stome. Zbog složenosti i discipline koju zahtijeva njega pacijenata sa stomom, posljednji dan u svibnju obilježava se kao Dan plavog irisa te je posvećen podupiranju osoba sa stomom i informiranju javnosti o problemima ovih osoba.

- Na Viru imamo više od dvadesetak osoba sa stomom, a uglavnom je riječ o pacijentima s malignim oboljenjima. Ljudi uglavnom teško prihvaćaju takvo stanje, ali se onda uključuje obitelj i vrši edukacija, pri čemu je ključan rad medicinskih sestara. Poanta je da timski rad donosi rezultate - poručila je u zaključku sa skupa sestra Janči.

20. travanj 2024 16:19