StoryEditorOCM
RegionalKRIZA NA VIRU

Načelnik Radović s vijećnicima, pročelnicima i direktorima napustio sjednicu, evo koji je razlog...

Piše Kažimir Škrbić
5. svibnja 2023. - 19:01

Jučerašnja 12. sjednica Općinskog vijeća Općine Vir počela je i završila na isti način kao 11. sjednica, odnosno napuštanjem sjednice načelnika Marina Radovića i šestero vijećnika koji podržavaju virskog načelnika. Sjednicu su također napustili svi općinski pročelnici te direktori komunalnih poduzeća i općinskih ustanova, čime je nastavljena politička kriza na otoku Viru kojoj se – barem do mišljenja Visokog upravnog suda Republike Hrvatske ili novih izbora – ne vidi kraja.

Na samom početku sjednice, dok su svi vijećnici, pročelnici i direktori još bili u općinskoj vijećnici, vijećnica Jadranka Okreša predložila je izmjene i dopune dnevnog reda s uvrštenjem dvije točke, odnosno odluke – o isplati materijalne potpore za nabavu ogrjeva umirovljenicima, korisnicima socijalne pomoći i starijima od 65 godina te o spajanju općinskih poduzeća Vir zaštita, Vir održavanje i Čisti otok u jedno trgovačko društvo s nazivom Komunalac Vir. U dodatne dvije točke dnevnog reda predloženi su još izvještaji o radu načelnika tijekom 2022. godine.

– Dobili ste očitovanje stručnih službi da je riječ o nezakonitim odlukama. Ponovno ste upozoreni na vrijeme, jer ste već donijeli proračun koji je Ministarstvo proglasilo nezakonitim. S druge strane, isto je Ministarstvo potvrdilo moju odluku o obustavi proračuna. Kao ni prošli put, tako niti sada neću sudjelovati u vašim nezakonitim odlukama – kazao je načelnik Radović obraćajući se vijećnicima. Vijećnik Frane Vučetić izrazio je nezadovoljstvo stavom načelnika Radovića, smatrajući da će nadležna tijela donijeti odluke o zakonitosti ili nezakonitosti predloženih odluka.

– Pozivam načelnika i direktore trgovačkih društava da podnesu izvještaje o radu, to je njihova obaveza – dodao je Vučetić, a isto je ponovila vijećnica Okreša. Načelnik Radović odgovorio je kako je predao izvještaje, ali da ih je povukao jer – ponovio je – ne želi sudjelovati u donošenju nezakonitih odluka čiju su nezakonitost utvrdile stručne službe.

– Izvještaj o radu predložit ću za sljedeću sjednicu s nekim drugim točkama, no bit će to u skladu sa zakonom – kazao je Radović.

Vijećnik Antonio Vučetić također se obratio vijećnicima ponovivši kako su nezakonitost predloženih odluka utvrdile stručne službe te da će se većina u Općinskom vijeću suočiti s donošenjem nezakonitih odluka u kontinuitetu.

– Mi takvim odlukama nećemo davati legitimitet, dok će učestalo kršenje zakona i donošenje nezakonitih odluka upravo biti temelj da se ova situacija preda u ruke građanima. Tako bi se zaustavila ova proračunska agonija, jer proračun kao temeljni akt za podjelu božićnica, uskrsnica i svega drugog, upravo vi niste izglasali – kazao je Antonio Vučetić i poručio većini u Općinskom vijeću da ih je strah stati pred građane.

Kada je došao red za glasanje o dnevnom redu, načelnik Radović je s vijećnicima koji ga podržavaju (Antonio Vučetić, Rajko Radović, Igor Blažević, Goran Vicković, Ivana Šimleša Radović, Srđan Liverić) te direktorima i općinskim pročelnicima napustio općinsku vijećnicu. U vijećnici su ostali predsjednik OV-a Josip Bašić, vijećnici Frane Vučetić, Jadranka Okreša, Veseljko Orlić, Vesela Vučetić, Šime Buškulić i Šime Vučetić koji su nakon toga glasali o točkama dnevnog reda.

Jadranka Okreša ukorila Josipa Bašića da ne radi dobro

U jednom trenutku dok se raspravljalo o točkama dnevnog reda, odnosno o povlačenju načelnikovog izvještaja o radu, vijećnica Okreša uputila je primjedbu predsjedniku Bašiću da ne radi dobro.

– Budite onda vi predsjednica Općinskog vijeća – kazao joj je načelnik Radović. Nakon što su načelnik Radović i vijećnici koji ga podržavaju napustili sjednicu, vijećnica Okreša ponovno je tumačila predsjedniku Bašiću što je trebao napraviti.

Osnivanje ili gašenje trgovačkih društava isključivo predlaže načelnik

U objašnjenju utvrđene nezakonitosti predloženih odluka, pravna služba Općine Vir navodi kako Općinsko vijeće ne može samostalno gasiti, osnivati ili mijenjati osnivački akt općinskih poduzeća. To znači da odluke o trgovačkim društvima u vlasništvu jedinice lokalne samouprave donosi vijeće, ali isključivo te jedino na prijedlog načelnika. Općinski načelnik također imenuje skupštinu trgovačkog društva, koja onda imenuje članove nadzornog odbora i direktora. Sve su ovo isključive zakonske ovlasti izvršne vlasti jedinice lokalne samouprave, odnosno općinskog načelnika. I druga odluka o isplati materijalnih potpora također je neostvariva, jer je Općina Vir u tehničkom proračunu pa ne smije preuzimati nove financijske obaveze – stav je stručne službe.

05. svibanj 2024 19:12