StoryEditorOCM
RegionalIZUMIRANJE?

Nakon Telaščice, noćnim ronjenjem nije pronađena nijedna nova živa periska ni u Ninu

Piše Zadarski.hr
17. rujna 2023. - 14:00

U Ninu je sinoć održana akcija noćnog ronjenja zbog očuvanja plemenite periske. Noćno pretraživanje okupilo je dvadesetak ronilaca kako bi provjerili ima li novih živih jedinki u ninskom akvatoriju, javlja Radio Zadar. Nažalost, ovaj put nisu pronašli nijednu novu živu jedinku najvećeg mediteranskog školjkaša. Riječ je, inače, o projektu očuvanja ovog endema Mediterana koji je doživio masovni pomor.

Na Kraljičinoj plaži u Ninu nakon velikog pomora pronađene su žive periske koje bude nadu u očuvanje najvećeg jadranskog školjkaša. To je područje trenutno s najviše pronađenih živih jedinki u Zadarskoj županiji.

- Prošle godine smo u cijeloj Zadarskoj županiji našli 18 jedinki, od kojih smo neke zaštitili kavezom, međutim, uginule su u međuvremenu, pa smo u međuvremenu našli neke nove, kaže nam Đani Iglić, ekološki aktivist iz Ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja.

Željko Mihaljević s Hrvatskog veterinarskog instituta podsjeća da su uzročnici pomora plemenitih periski - parazit i bakterije, ali i zagrijavanje mora te količina kisika što izaziva stres kod živih organizama. 

- Znamo da uslijed stresa pada imunost kod životinja i onda su jednostavno više izložene takvim uzročnicima, dodaje Mihaljević. 

Hrvatski stručnjaci u očuvanju periske surađuju s kolegama iz drugih zemalja - najviše iz Italije i Španjolske. Ima li izgleda da se populacija periski oporavi odgovara Bosiljka Mustać sa Sveučilišta u Zadru. 

- Mislimo da ima šanse i da bi se one mogle uspjeti razmnožavati. A da bi se uspjela obnoviti populacija potrebno je da bude ipak više jedinki u relativno bliskom području, navodi Mustać. 

A cijeli projekt očuvanja ovog školjkaša, važnog i zbog filtriranja mora, počeo je nakon velikog pomora u Sredozemlju, podsjeća Milena Ramov iz Parka Prirode Telašćica, jedne od tri ustanove koje na Jadranu koordiniraju istraživačke aktivnosti.

- Nažalost, do danas nismo pronašli nijednu živu jedinku u Telašćici, ali to nas ne sprječava da i dalje nastavimo s aktivnostima - postavljamo kolektore u more i nadamo se iz godine u godinu da ćemo i na području Telašćice pronaći u tim kolektorima tu mlađ, odnosno ‘bebe-periske‘ i nakon što se pronađu da ćemo ih uspješno transportirati u akvarij u Puli, gdje će im dalje biti omogućen rast i razvoj, kaže Ramov. 

Kako je periska i turistička atrakcija u suradnji s ninskom Turističkom zajednicom postavljene su i tri poučne ploče, koje domaće i turiste podsjećaju da je zabranjeno iz mora vaditi žive, ali i uginule jedinke. Ako ih ipak uočite, znanstvenici pozivaju, obavijestite neku od mjerodavnih službi.

 

 

29. travanj 2024 04:23