StoryEditorOCM
RegionalSLUČAJ ELITNIH VILA

O vilama šefa Onkologije oglasio se i Beroš: Liječnik se ne smije vezati s trgovačkim aktivnostima, tražim očitovanje!

Piše Mirela Goreta/SD
21. siječnja 2024. - 08:26

“Sukladno zakonskim propisima liječnik treba poštivati načelo promicanja dostojanstvenog i odgovornog profesionalnog ponašanja poštivanjem propisa u radu, pravila struke te kodeksa medicinske etike i deontologije. U tom segmentu, Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da je Etičko povjerenstvo zdravstvene ustanove nadležno tijelo koje osigurava obavljanje djelatnosti ustanove na načelima medicinske etike i deontologije.

Alarmantno. Pacijenti kritiziraju stanje na splitskoj Onkologiji: ‘Doslovce bježe na liječenje u Rijeku i Zagreb...‘

Etičko povjerenstvo zdravstvene ustanove se imenuje od strane Upravnog vijeća ustanove i podnosi Upravnom vijeću izvješća o radu vezano uz primjenu etičkih i deontoloških načela zdravstvene struke u obavljanju djelatnosti zdravstvene ustanove”, uzvratio je ministar zdravstva Vili Beroš na naš upit smatra li ili ne da je prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, dugogodišnji šef splitske i hrvatske onkologije, u potencijalnom sukobu interesa zbog gradnje zajedničkih luksuznih vila u Škripu na otoku Braču s Robertom Stuartom Swansonom, moćnim farmaceutskim igračem i suosnivačem tvrtke “Swixx BioPharma”, koji vlada istočnoeuropskim i ruskim tržištem, među ostalima, i skupih hematoonkoloških lijekova.

image

Kompleks s luksuznim vilama kod Škripa na Braču koji se iznajmljuje za više od 30.000 eura tjedno

Jakov Prkić/Cropix

Pitali smo bolničke liječnike o Vrdoljaku i njegovom poslovnom odnosu s farmaceutskim mogulom. Poslali su jasnu poruku

Prebačena loptica

Prof. Vrdoljak, inače dugogodišnji predsjednik Hrvatskog onkološkog društva te predsjednik ili član brojnih strukovnih udruga, povjerenstava i odbora, i njegov poslovni partner Swanson suvlasnici su zajedničke tvrtke “Vita Longa” d.o.o. u čijemu je vlasništvu brački kompleks s dvije vile i pratećim objektima, koji se od prošlog ljeta u cijelosti iznajmljuje za tridesetak tisuća eura tjedno.

Na upit je li prof. Vrdoljak slijedom tog poslovnog aranžmana u sukobu interesa ili ne ministar Beroš nije izravno odgovorio nego je lopticu prebacio na Hrvatsku liječničku komoru (HLK), koja donosi Statut i Kodeks medicinske etike i deontologije te prati i nadzire njegovo provođenje i sankcionira kršenje putem Suda komore.

Šef splitske Onkologije s moćnim trgovcem lijekovima izgradio kompleks s vilama za elitu: najam 30.000 eura tjedno

“Sam Statut Hrvatske liječničke komore propisuje da je liječnik disciplinski odgovoran ako povrijedi odredbe Zakona o obavljanju liječničke djelatnosti te Kodeks medicinske etike i deontologije Komore.

Kodeks medicinske etike i deontologije Komore propisuje da liječnik mora čuvati svoj stručni ugled i neovisnost ne pristajući da mu se ime ističe i povezuje s trgovačkim aktivnostima radi stjecanja osobne koristi. Tijelo koje utvrđuje disciplinsku odgovornost liječnika je Sud komore koji čine Časni sud i Visoki časni sud Komore.

Stoga, nadležnost utvrđivanja činjenica u konkretnom slučaju je u nadležnosti Hrvatske liječničke komore – Suda komore i Etičkog povjerenstva zdravstvene ustanove”, dodaju u Ministarstvu, referirajući se i na trenutnu situaciju na Onkologiji KBC-a Split, kojom posljednjih 25 godina upravlja prof. Eduard Vrdoljak.

image

Dr. Eduard Vrdoljak

Vladimir Dugandžić/Cropix

Kliniku su u posljednje dvije godine napustile čak četiri iskusne liječnice – specijalistice onkologije i radioterapije (dale otkaz i otišle raditi u druge javne zdravstvene ustanove) nezadovoljne uvjetima i načinom rada na spomenutom odjelu. Bune se i najranjiviji pacijenti, kako na dugotrajno čekanje, tako i na kvalitetu zdravstvene usluge na tom odjelu čije (preostalo i dodatno opterećeno) osoblje radi pod velikim pritiskom.

Zašto su 4 liječnice u naponu znanja i snage napustile Kliniku? Otkrivamo pravu pozadinu kaosa na splitskoj Onkologiji

U Ministarstvu smatraju kako je organizacija rada u zdravstvenom sustavu u rukama ravnatelja bolnica, kao i odgovornost upravljanja ljudskim resursima u bolnici u svrhu osiguravanja pravovremene i adekvatne zdravstvene zaštite pacijenata.

Žurno očitovanje

“Kao ministar zdravstva, liječnik i odgovoran čovjek – imam nultu toleranciju za ikakvo nepoštivanje zakona i propisa. U slučaju dokazanih činjenica, Ministarstvo zdravstva koristi sve zakonske poluge iz svoje nadležnosti kako bi se slučajevi ugroze pacijenata propisno kaznili. Stoga smo s obzirom na navedene informacije zatražili od KBC-a Split žurno očitovanje o slučaju, kao i o poduzetim radnjama”, kaže ministar Vili Beroš.

image

Ministar Vili Beroš
 

Ranko Šuvar/Cropix

Istovjetne upite poslali smo i na adresu Hrvatske liječničke komore, iz koje smo također više od 24 sata čekali reakciju. Stigao je tek štur i uopćen odgovor...

“Nadležno povjerenstvo HLK-a će na sljedećoj sjednici raspraviti o ovim informacijama za koje je HLK saznao iz medija. Hrvatska liječnička komora nije imala nikakvih direktnih informacija niti saznanja vezano uz odlazak liječnica s Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, niti su se liječnice obraćale Komori. HLK također nema nikakve direktne informacije o uvjetima rada na navedenoj klinici”, poručili su iz HLK-a.

Još čekamo i stav ravnatelja splitskog KBC-a. 

Povjerenstvo za sukob interesa:

‘Nismo nadležni‘

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije, kazali su nam, nadležno u slučaju Vrdoljak – Swanson.

"Čl. 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa ("Narodne novine", broj 143/21, dalje ZSSI) propisano je tko se sve smatra obveznikom navedenog Zakona pa je tako čl. 3. stavkom 1. podstavkom 65. propisano da su obveznici ZSSI-ja ravnatelji ustanova u zdravstvu kojima je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

U konkretnom slučaju, a budući da imenovani gospodin nije ravnatelj bolnice s navedenom vlasničkom strukturom već predstojnik Klinike unutar bolnice, isti se ne smatra obveznikom Zakona niti je Povjerenstvo u odnosu na njega ovlašteno utvrđivati eventualni sukob interesa ili moguće povrede Zakona", kazali su nam u Povjerenstvu.

27. travanj 2024 19:51