StoryEditorOCM
RegionalDOGOVOR ZA ZEMLJIŠTE

Općina Preko predstavila idejno rješenje budućega centra za umirovljenike, imao bi četiri etaže, polivalentnu dvoranu, boćalište, kafić...

Piše Zadarski.hr
14. svibnja 2024. - 21:49

U vijećnici Općine Preko, predstavnicima Matice umirovljenika Općine Preko predstavljeno je idejno rješenje budućega centra za umirovljenike, pišu Naši školji.

Centar bi se trebao graditi na parceli koja je u vlasništvu Crkve, odnosno Zadarske nadbiskupije, koja se naslanja na Župni ured u Preku, najavio je općinski načelnik Jure Brižić.

-Treba naglasiti da je ovo tek idejno rješenje, da su razgovori s Crkvom u tijeku i da se svi nadamo pozitivnom ishodu. Budući centar za umirovljenike, za stanovnike treće dobi iz svih mjesta u našoj općini, bio bi trajno rješenje za mjesto na kojemu bi se mogli okupljati te  provoditi slobodno vrijeme i različite aktivnosti naši umirovljenici, dodao je Brižić.

Napomenuo je da bi se gradnja financirala iz europskih fondova, a postigne li se dogovor s Crkvom, odmah će se pripremiti dokumentacija za dobivanje građevinske dozvole i sve što je potrebno da bi se započela realizacija.

Idejno rješenje izradila je tvrtka Arhitektura Square d.o.o. iz Zadra, a projekt je predstavio glavni projektant, arhitekt Ante Bljajić. Budući centar prostirao bi se na gotovo 700 četvornih metara bruto površine u četiri etaže – podrum, prizemlje i dva kata. Centar će imati polivalentnu dvoranu, boćalište, kafić, veliku društvenu prostoriju u kojoj bi korisnici mogli igrati šah i kartati, sanitarne čvorove, kuhinju, ured Matice umirovljenika, spremište, prostor za arhivu udruge, dvije natkrivene terase…

Predsjednik Matice umirovljenika Općine Preko Ljubomir Markulin iznimno je zadovoljan predloženim idejnim rješenjem, a kako je naglasio, bit će još zadovoljniji ako se postigne dogovor s Crkvom i projekt se uistinu ostvari. Jer sva dosadašnja nastojanja da se riješi prostor za stanovnike treće dobi bila su neuspješna.

28. svibanj 2024 07:45