StoryEditorOCM
RegionalDOBRA VIJEST

Dogovor na Viru: Okreša će podržati Radovićev proračun! "Izbori bi bili nepotreban trošak, puno je bolje usmjeriti novac na naše stanovnike"

Piše Kažimir Škrbić
29. studenog 2023. - 13:11

Načelnik Općine Vir Marino Radović i vijećnica u Općinskom vijeću Općine Vir Jadranka Okreša održali su sastanak na kojemu je, među ostalim, dogovoreno kako će se na prvom sljedećem općinskom vijeću podržati proračun za 2023. i proračun za sljedeću 2024. godinu. Šest općinskih vijećnika koji podržavaju načelnika Radovića s glasom vijećnice Okreše, imat će u tom slučaju potrebnu većinu od sedam glasova za odluku o proračunu kojim će Općina Vir nastaviti rad na otočnim projektima.

Ne manje važno, Općina Vir će socijalnim kategorijama stanovništva, umirovljenicima, djeci i mladima osigurati dodjelu materijalnih potpora koje s tehničkim proračunom nisu mogle biti realizirane. Pomak se dogodio na 14. sjednici Općinskog vijeća kada je vijećnica Okreša kritizirala rad predsjednika OV-a Josipa Bašića i dotadašnje većine, odnosno na temelju dopisa kojeg je ostavila općinskoj službi protokola. Bio je to veći dio njezinog govora planiranog za 14. sjednicu, na kojoj joj je predsjednik Bašić na sugestiju vijećnika Frane Vučetića oduzeo riječ.

– Na temelju govora vijećnice Okreše i posebno njezinog dopisa ostavljenog našoj službi protokola, smatrao sam kako je potrebno pozvati vijećnicu i s njom obaviti razgovor. Sastanku se odazvala, a zaključili smo da bi ovaj mandat, bez nepotrebnih i skupih prijevremenih izbora, ipak trebali privesti kraju. To je dobra vijest za sve stanovnike otoka Vira – kaže načelnik Radović. To drugim riječima znači kako su načelnik Radović i vijećnica Okreša zaključili da će proračun za 2023. i 2024. napokon biti podržan i usvojen.

– Proračun je temeljni akt svake jedinice lokalne samouprave. Bez njega ne možemo raditi na našim krucijalnim infrastrukturnim projektima, odnosno na projektima vodovodizacije i odvodnje otoka, asfaltiranju ulica i podizanju javne rasvjete. Također ne možemo nastaviti s radom na onome što nas je kao lokalnu samoupravu obilježilo posljednjih 20 godina, a to je socijalna politika koja postaje posebno važna u uvjetima inflacije i rasta cijena – ističe načelnik Radović podsjećajući kako je virska jedinica lokalne samouprave protekla dva desetljeća bila prepoznata u Hrvatskoj po svojoj socijalnoj politici, brizi za umirovljenike, socijalne kategorije stanovništva te davanjima za djecu, mlade i studente. Tijekom prve godine mandata novog načelnika nastavljeno je s takvim programom socijalne politike, no nakon formiranja nove većine u Vijeću te krizom s nezakonito izglasanim proračunom od te nove većine te tehničkim proračunom od početka ove godine, sve je stalo sljedećih 11 mjeseci.

– Proračuni za 2023. i 2024. su ključni kako bismo isplatili materijalne potpore – dodao je virski načelnik. S druge strane, vijećnica Okreša ponovila je od ranije izneseni stav kako nema potrebe za novim izborima.

– Pozvana sam na sastanak kojemu sam se odazvala. Izbori bi bili trošak koji je zaista nepotreban, puno je bolje usmjeriti novčana sredstva na naše stanovnike, i to umirovljenike, djecu i mlade. Usvajanjem proračuna ljudima će se moći isplatiti materijalne potpore, što je posebno važno za umirovljenike kojima zbog teških materijalnih uvjeta treba maksimalno izaći u susret – kaže vijećnica Okreša, uz napomenu kako će podržati sve druge materijalne potpore prema stanovnicima te daljnji nastavak rada na virskoj komunalnoj infrastrukturi.

– Načelnik Radović i ja načelno smo se dogovorili po pitanju proračuna i otočnih komunalnih projekata, a sve ćemo konkretizirati za nekoliko dana. Dogovor i suradnja idu svojim tijekom – još ističe virska vijećnica te odbacuje insinuacije vijećnika donedavne većine da je riječ o navodnoj političkoj prodaji.

– Komu da se prodam i na koji to način? Nema ovdje ni prodavatelja niti kupca. Ljudi su me izabrali da zastupam njihove interese u Općinskom vijeću, ali nakon godinu dana rada u OV-u to je zbog nerada dovedeno u pitanje. Ja nastavljam s radom kojeg kao vijećnica nikad nisam prekinula – još poručuje Okreša.

Ako proračun, ipak, ne bi bio izglasan, prijevremeni izbori su tada neminovnost, iako je do redovnih lokalnih izbora 2025. ostalo svega godinu i pol. Odluke o proračunu donijet će se na prvoj sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, pa će načelnik Radović s vijećnicima koji ga podržavaju od predsjednika Bašića tražiti sazivanje nove sjednice.

05. svibanj 2024 16:29