StoryEditorOCM
RegionalPRIJETIO PIŠTOLJEM

Otkrivamo: muškarac koji je pljačkao crpke, trafike, dućane, zlatarnice po Dalmaciji je - vatrogasac! Poznat je i motiv...

Piše Vladimir Urukalo/sd
23. veljače 2024. - 16:01

Naoružani razbojnik kojeg su u srijedu navečer uhitili kaštelanski policajci te je kazneno prijavljen za pet razbojništava, jedno razbojništvo u pokušaju, razbojničku krađu i tešku krađu na području Splita, Solina i Kaštela jest 34-godišnji T. K., profesionalni vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Split.

Kako smo neslužbeno doznali, razlog zbog kojeg je vatrogasac (čiji je i otac radio isti posao prije mirovine) išao u pljačkaške pohode jest ovisnost o igrama na sreću odnosno kockanju. Prije nešto više od pola godine, neslužbeno doznajemo, imao je prometnu nesreću u kojoj je zadobio teže ozljede te se od tada nalazi na dugotrajnom bolovanju i oporavku. Nema sumnje da će, kad o ovim njegovim "pothvatima" i službeno budu obaviješteni njegovi nadređeni, 34-godišnjak ostati bez posla.

Isto tako, obzirom na broj (ne)djela i način počinjenja djela, nema gotovo nikakve dvojbe da će dežurni zamjenik ŽDO-a od suca istrage zatražiti određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Uhićen je nakon što je u srijedu oko 20 sati u trgovinu u Kaštel Starom ušao s kapuljačom na glavi držeći pištolj u ruci. Kako se djela djelatnica prodavaonice nalazila dalje od kase, razbojnik je otvorio blagajnu i uzeo novac oko 100 eura koliko je u njoj našao. No, nakon što je izašao iz trgovine i dalje s oružjem u ruci, vidio ga je jedan građanin te ga je pokušao spriječiti u bijegu. Ovaj je, pak, zaprijetio da će ga upucati ako mu se ne makne s puta, pa kad je čovjek ustuknuo, razbojnik je pobjegao.

image

Ilustracija

Boris Kovačev/Cropix

Ipak, vrlo brzo policija je stigla na dojavu te su vrlo brzo su pronašli muškarca koji je odgovarao dobivenom opisu. Uhićen je i priveden na kriminalističku obradu, a tijekom četvrtka je, na osnovu naloga suca istrage splitskog Županijskog suda obavljena i pretraga njegovog doma i vozila. Pronađen je tako pištolj s pripadajućim streljivom, podkapa s prorezom za oči te dio otuđenog novca i otuđeni artikli.

Utvrđena je osnovana sumnja da je splitski vatrogasac svoj razbojnički pohod započeo 4. listopada prošle godine kada je ušao maskiran u kiosk u Ramskoj ulici u Splitu te je prijeteći pištoljem uzeo 1900 eura. Dvadesetak dana kasnije dolazi u Solin te pokušava opljačkati kiosk, ali ne uspijeva.

Uslijedilo je tromjesečno "mirovanje", a onda je očito zagriženom kockaru ponestalo novaca te je 10. veljače ove godine ušao maskiran u prostoriju punionice plinom u Solinu, opet prijeti oružjem i uzima oko 450 eura.

Potom 15. veljače dolazi do poslovnice za otkup zlata "Aurodomus" i uzima zlatnog nakita u vrijednosti od oko 200 eura. Dva dana kasnije opet maskiran potkapom i s pištoljem u ruci, dolazi do "Studenca" u ulici Vranjički put te uzima 660 eura. I onda slijedi pljačka benzinske crpke "Lukoil" u Splitu odakle maskiran i naoružan uzima 300 eura te naposljetku i pljačka u Kaštelima nakon koje je i uhićen.

28. travanj 2024 12:40