StoryEditorOCM
RegionalPOVLASTICE LIJEČNIKU

Otok Vir dobit će drugi tim obiteljske medicine, a HZZO će raspisati natječaj za popunjavanje mreže u roku od dva mjeseca

Piše VIRSKI LIST
10. ožujka 2024. - 19:23

Prvi put u svojoj povijesti otok Vir dobit će drugi tim obiteljske medicine. Uz sezonske timove hitne pomoći koji pokrivaju ljetnu sezonu, ovaj tim radit će preko cijele godine i biti na usluzi svim stanovnicima otoka ako se odluče upisati kod novog liječnika. Najvažnija je ovo promjena u novoj mreži javnozdravstvene službe Zadarske županije kojom se određuje broj potrebnih liječnika u općoj medicini, pedijatriji, stomatologiji, ginekologiji, patronaži, laboratorijskoj dijagnostici i drugim djelatnostima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pozitivno mišljenje na prijedlog nove mreže, zatraženo od Ministarstva zdravstva, nedavno je dala i Županijska skupština.

Na potezu je sada HZZO koji prema novoj mreži javne zdravstvene službe Zadarske županije raspisuje natječaje za popunu timova, a pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije Marko Kolega očekuje kako bi se to moglo dogoditi u roku od dva mjeseca. Kao u dosadašnjim slučajevima, na natječaj će se moći javiti Dom zdravlja ili liječnik koncesionar. No s obzirom na kronični nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i sve češću praksu jedinica lokalne samouprave, na Općini Vir je da otok učini poželjnom i atraktivnom radnom destinacijom za novog liječnika ili liječnicu, odnosno da radno mjesto u virskoj ambulanti učini privlačnim. Neke općine ili manje sredine nastoje motivirati liječnike stimulacijama na plaći i besplatnim stanovanjem, dok su u Istri liječnike privlačili jumbo plakatima s porukama o velikim plaćama i drugim povlasticama. Što Općina Vir može ponuditi drugom liječniku?

– Nova mreža osigurala je uvjete za postojanje drugog liječničkog tima na Viru, pa ćemo napraviti sve što je u našoj moći da dobijemo taj drugi tim obiteljske medicine. U vrijeme koronakrize sufinancirali smo stanovanje za tadašnju liječnicu, pa ćemo i sada pokušati privući liječnika s nekim povlasticama. Hoće li se naša pomoć realizirati kroz sufinanciranje smještaja ili dijelom kroz povećanje plaće, to je pitanje koje ćemo rješavati kada bude aktualno – kaže načelnik Općine Vir Marino Radović najavljujući punu općinsku podršku drugom liječničkom timu na otoku. Načelnik Radović još je ranije razgovarao sa županijskim pročelnikom Kolegom, pa je pored nove mreže i drugog liječničkog tima na otoku,

aktualizirano pitanje turističke ambulante radi što bolje pokrivenosti otoka javnozdravstvenom zaštitom. I ne samo to.

– Mi smo u proračunu koji je poništen od strane resornog Ministarstva predvidjeli sredstva za nabavku aparata koji će unaprijediti zdravstvenu zaštitu na otoku – napominje virski načelnik kako će uređaji poput defibrilatora ili EKG-a, svakako dodatno podignuti kvalitetu otočne zdravstvene usluge. Poruka je, ističe načelnik Radović, više nego jasna:

– Spremni smo napraviti sve ono što je u našoj moći. Općina Vir je, na primjer, bila prva jedinica lokalne samouprave koja je financirala timove hitne medicine u ljetnoj sezoni. To nije bila naša obaveza, ali smo kao odgovorna općinska uprava željeli ulagati u javnozdravstvenu zaštitu i osigurati što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu naših stanovnika – poručuje virski načelnik. Pored Vira drugi tim obiteljske medicine dobit će još Poličnik, koji će imati i dodatni tim dentalne medicine.

27. travanj 2024 04:51