StoryEditorOCM
Regional305. SINJSKA ALKA

Petar Tomašević osvojio Čoju sa sedam punata, odnosno, dvi sride i jednim pogotkom ‘u jedan‘. Sve je spremno za veliku alkarsku svečanost...

Piše Toni Paštar
8. kolovoza 2020. - 21:42

Alkar Petar Tomašević iz Sinja pobjednik je Čoje, generalne probe 305. Sinjske alke. Tomašević je pobjedio skorom od 7 punata s dva pogotka "u sridu" i jednim pogotkom "u jedan" te je zasluženo na svom koplju ulicama Sinja ponio barjak od 311 centimetara crvene čoje, znamen pobjede.

Natjecanje za Čoju održano je pred oko tri tisuće gledatelja od kojih je manji dio sjedio na tribinama, a ostali su se tiskali izvan ograđenog prostora, najvišem kod starta. Na svečanoj tribini uz čelništvo Viteškog alkarskog društva, predvođeno predsjednikom dr. Stipom Jukićem, bili su čelnici civilne, vojne i crkvene vlasti u gradu alkara, gradonačelnica Kristina Križanac, vojni zapovjednik pukovnik Dražen Mazalin i gvardijan fra Ante Čovo. Uz njih tu su bili i predstavnici alkarskih prijateljskih udruga, "Trke na prstenac" iz Barbana, Sartiglie iz Oristana na Sardiniji i Grenarira iz Švicarske.

Po rezultatima gađanja tri trke bile su nevjerojatno različite. U prvoj su alkari pogodili ukupno 23 punta, dakle rezultati su bili osrednji. Pritom su pogodili dva puta u najmanji krug, ali je važno da je bio samo jedan promašaj bez pogotka "u ništa". U drugoj trci alkari su gađali fanmtastično. Pogodili su ukupno 31 punat i to četiri puta "u sridu", šest puta "u dva" i sedam puta "u jedan", bez promašaja i pogodaka "u ništa". Poslije druge trke izdvojio se upravo pobjednik Čoje jer je u oba gađanja pogodio "u sridu" i tako sakupio 6 punata.

Do njega je šest alkara imalo po četiri punta i samo oni su ga mogli ugroziti. U trećoj trci Tomašević je pogodio "u jedan". Za osigurati pripetavanje preostali alkari koji su imali po 4 punta morali su pogoditi u najmanji krug. Nitko to nije uspio i Tomašević je tako došao do svoga prvog alkarskog trofeja.

PetarTomašević rođen je 1980. godine. Potječe iz stare sinjske i alkarske obitelji. Po naobrazbi je specijalist javne uprave. Zaposlen je u MUP-u u Policijskoj upravi Split. Oženjen je Ljubicom s kojom je dobio sina Jakova. U alkarskoj povorci debitirao je kao pratitelj barjaka 2002. godine, a na 292. Sinjskoj alci 2007. godine prvi put se nadmetao kao alkar kopljanik. Do pobjede na Čoji došao je jašući na konju Petersburg iz Alkarske ergele. Momak pobjednika Čoje je Lovrin Tomašević (37), njegov rođeni brat, dipl.oecc. Koji je vlasnik tvrtke "L.T. Pekarstvo" Sinj.

Osim 311 centimetara crvene čoje koje je Tomaševiću na koplje privezao alkarski vojvoda Boško Ramljak, pobjedniku Čoje pripada novčana nagrada od 20 tisuća kuna, a za sebe i svoga alkarskog momka osvojio je i srebrnu pkaketu alke.

Ovogodišnja alkarska nadmetanja završavaju u nedjelju, 305. Sinjskom alkom, koja počinje u 16,30 sati.

25. lipanj 2024 15:23