StoryEditorOCM
Regional‘GOVOR MRŽNJE‘

Pljušte osude na spaljivanje istospolnog para i Stazića s petokrakom na čelu: ‘Neću ni opisati što bih ja njima radila!‘, ‘E moj Imotski. Srami se!‘

Piše Piše A.B.K.
24. veljače 2020. - 09:05

Društvene mreže zapalile su se sinoć od brojnih reakcija na karneval u Imotskome gdje su spaljene lutke istospolnog para s djetetom, a dijete je predstavljeno u liku SDP-ova zastupnika Nenada Stazića s petokrakom na čelu.

SDP-ovac Arsen Bauk danas će u Policijskoj postaji Imotski podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevalske povorke zbog kaznenog djela iz članka 325. Kaznenog zakona. Na primjedbe kako se radi tek o tradiciji maškara odgovara kako je običaj u Dalmaciji da narod iskaže svoje nezadovoljstvo moćnicima, dok je linč manjinskih skupina potpuno nešto suprotno od tradicije. 

- Grad koji nestaje, nestaje braneći predrasude zbog kojih nestaje. Udomiti predrasude i nositi ih svaki dan, to je slika pakla – ocijenio je nezavisni zadarski zastupnik Marko Vučetić. 

Saborski zastupnik Bojan Glavašević komentirao je kako su pravi domoljubi istospolni partneri koji djetetu žele  pružiti dom. 

"Mladen i Ivo su više domoljubi, više hrabri i više budućnost Hrvatske od onih koji su spalili njihove likove, lik djeteta kojemu žele dati dom i ono čega se svi "palitelji" zapravo pribojavaju: promjene. A promjena dolazi. U njoj će sreću pronaći Mladen i Ivo, a ne palitelji"

Dugogodišnja aktivistica za ljudska prava Sanja Sarnavka požalila se kako je doživjela niz napada nakon teksta u kojem je pisala kako ne razumije sintagmu "mi Hrvati" izgovorenu s puno ponosa.

– E, pa ja bih se odrekla svoje nacionalnosti kad vidim koji debili u nju spadaju. S radošću. Na dan kad se luduje, maškara i treba smijati, kretenoidi spaljuju pred djecom gej par s djetetom kojem su nacrtali zvijezdu petokraku na čelu. Spalili i dijete!!!!!!! Neću napisati što bih ja sad njima radila… – ogorčena je Sarnavka

Za SDP Hrvatske nema opravdanja, isprike ili razumijevanja za fašničko spaljivanje gay para s djetetom.

- Oštro osuđujemo ovaj zastrašujući događaj koji nadilazi običaje i predstavlja govor mržnje. To nije slika Hrvatske kakvu želimo!

Korisnici na društvenim mrežama komentiraju kako su karnevali nekad bili duhoviti, a ne kao danas skaradni i prizemni. Podsjećaju kako se za karneval po tradiciji spaljuje krivac za sve nedaće iz protekle godine, a ne usvojeno dijete.

- E moj Imotski. Srami se – poručuju na Twitteru.

- Jesu li homoseksualci uništili Imotu, Agrokoku, Pionirku,Trimot, Napredak, potjerali mlade u Njemačku? Pola krajine iselilo, ljudi nemaju što jesti, sve tvornice i poduzeća propala, a njima je gay par koji želi pomoći djetetu problem?! Jad i tuga! –  zgražaju se korisnici Facebooka. 

 Ima i onih koji se rugaju pa pitaju jesu li ovo Imoćani za Milijana Brkića i Mira Kovača koji su kao i oni slali poruke „da dite triba vratit materi“.

Naime, nakon spaljivanja gay para i djeteta, predsjednik KD "Bakove svečanosti" Milivoj Đuka za „Slobodnu“ je objasnio: "Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo. Mislimo da je to ispravno“

- Ovako djecu odgajaju “tradicionalne, heteroseksualne, domoljubne” obitelji - u koloni spaljuju one koji su drukčiji od njih. Tko je sljedeći? Samohrani roditelji, nevjenčani parovi, samci...? - pita se šefica Glasa Anka Mrak Taritaš 

Među reakcijama dosta je i onih koji podupiru Imoćane i tumače da se radi o „umjetničkoj slobodi“.

U prilog navode i najnovije istraživanje HRT-a "HRejting" u kojem se većina građana protivi pravu istospolnih parova da udomljuju djecu.

Prema toj anketi koja je u nedjelju objavljena, na pitanje: "Podržavate li pravo istospolnih parova da udomljuju djecu?" čak  63,7 posto ispitanika to pravo istospolnim parovima nikako ili uglavnom - ne podržava. Njih 31,5 posto ih potpuno ili uglavnom - podržava, a 4,8 posto ne zna ili se ne može odlučiti. Izuzetak od ostatka Hrvatske je Istra, gdje većina birača IDS-a čak 83,3 posto podržava pravo istospolnih parova na udomljivanje, nitko se nije izjasnio da ga ne podržava, a ne zna njih 16,7 posto. 

Kada se gleda prema biračima stranaka, 52,1 posto birača SDP-a podržava pravo istospolnih parova da udomljuju djecu, ne podržava njih 45,4 posto. Ne zna 2,5 posto.

Birači HDZ-a u velikoj većini, 86,9 posto ne podržavaju udomljavanje, 8,6 posto ga podržava, a ne zna 4,5 posto. Oni koji bi glasali za Nezavisnu listu Miroslava Škore također u velikom postotku, 83,3 posto ne podržavaju; 13 posto podržava, a ne zna 3,7 posto.  I većina birača Mosta, 69,2 posto, ne podržava udomljavanje, podržava ga 23,1 posto, a ne zna njih 7,7 posto. 

image
Braco Ćosić
20. travanj 2024 14:55