StoryEditorOCM
Regional‘SAD ZARASTA‘

Plodnu zemlju u Zagori ponudio za jedan euro, umjesto oduševljenja dočekao ga - hladan tuš! Negoduje: ‘Mudruju!‘

Piše Sandra Barčot
13. travnja 2024. - 18:07

Najam parcele zemlje, obrađene i spremne za sadnju, površine 400 metara kvadratnih za godišnji nama od tek 1 eura?!

Nestvarno dobra ponuda i objava mještanina Radunića, naselja Ogorja Donjeg u sklopu Općine Muć, nije očito polučila dobre rezultate, jer i ova primamljiva ponuda kod Hrvata tek je izazvala reakciju – mudrovanja.

Ono u čemu smo svakako najbolji...

- Moja baba i ja imamo zajedno 150 godina, i dva vrtlića uz samu kuću koje obrađujemo su nam dovoljni za uzgoj onog što nama treba, malo kumpira, salate, kupusa, blitve,... No ža mi je da zemlja leži. Uzora sam tih 400 kvadrata, nasuja dvi vriće gnjoja, domaćeg. Priora, prifreza, i sad je zemlja spremna za sadnju. Mi smo već stari, pa sam eto ponudija mlađem kojem da dođe i posadi, posli ubere i nosi domaće, svoje doma, dici – priča nam Ante, mještanin Radunića koji je ovaj ajmo ga nazvati oglas objavio na društvenim mrežama i dobio sasvim drugačiju reakciju Hrvata:

- I sada oni zovu, pišu komentare, mudruju! Štaš reć kad te netko pita ima li vode na zemlji? Da mu ja još posadim uberem i donesem na kućnu adresu? Pa pita jel‘ taj euro misečni najam, godišnji? Ljudi moji ja samo želin da netko posadi u zemlju, ubere te plodove, a ne da zemlja leži, u travu zarasta... A mi kukamo kako nam je sve u dućanu skupo!

Pojašnjava naš sugovornik kako je ovaj navedeni euro tek pro forme, nije mu važan novac ni jedan euro za godinu dana najma, ovdje nije bitno.

- Parcela ima pristup autom, 50 metri je od asfalta, u jednom docu okruženom šumom. Zemlja je plodna, prije san tu sadija kumpire, kapulu,... Od Splita je nekih 40-tak kilometri, pa mogu doći i iz grada sadit, iako bi bilo lakše nekom bliže – zbori nam dalje Ante, kojem kopne nada kako će se netko ozbiljan javiti na ovu njegovu objavu.

Tek je dobio komentare i "glupaste" upite.

Nitko tko želi zasukati rukave i nešto usaditi te pobrati plodove svog rada na Antinoj zemlji za sada se nije ni – javio!

- Ja san ponudija, ako niko neće zemlju pripremljenu za sadnju mukte u najam, a šta ću ja – sliježe ramenima Radunićanin Ante, čekajući objavu našeg testa, pa se možda onda netko i javi, te iskoristi ponuđenu zemlju.

- Imat će ploda, znat će što jede, ono što je usadija, boravit će u prirodi, uživat na zemlji... Jel‘ to dosta za odluku dolaska na moju obrađenu zemlju – za kraj se pita Ante, koji već rješenje ima ako ne bude zainteresiranih:

- A šta ću? Živim od zemlje, pa ću na toj parceli, ako nitko ne prihvati ovo, u desetom misecu zasadit bili luk. I rešte prodavat u Split. Hoćete mi pomoći – bacio je i nama rukavicu Ante, no mi ćemo mu pomoći objavom njegovog broja na kojeg se zainteresirani za sadnju na 400 metara kvadratnih obrađene i spremne zemlje – besplatno – mogu javiti!

Broj je 092/2536178.

29. travanj 2024 20:10