StoryEditorOCM
RegionalNAKON OTOČNE FERATE

Pokrenut i drugi projekt za prijevoz nemoćnih osobe na području Biograda, Pakoštana i Svetog Filipa i Jakova!

Piše Bruno Šoba
30. kolovoza 2024. - 18:29

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru, u partnerstvu s Gradom Biogradom na Moru te Općinama Pakoštane i Sveti Filip i Jakov provodi program "Pozovi i GDCK BNM te vozi II" odobren od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Ovo je naš drugi projekt u kojem prevozimo starije i nemoćne osobe na području Biograda, Pakoštana i Svetog Filipa i Jakova. Prvi je bio otočna ferata na području Tkon-Pašman. Usluga je ista, starije osobe kojima treba prijevoz za bilo što, na primjer ako trebaju ići kod liječnika, u ljekarnu ili do dućana, moraju samo kontaktirati nas u centar ili direktno vozača da bi nam najavili kada i gdje će im trebati usluga - rekla nam je Lovorka Vulin, zaposlenica Crvenog križa, dodajući kako su ljudima na raspolaganju od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati.

Trajanje projekta je 24 mjeseca, riječ je o razdoblju od siječnja 2023. do prosinca ove godine. Sredstva su osigurana iz fonda Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Skrb za socijalno osjetljive skupine, Udruge u socijalnoj skrbi u iznosu od 15.180,00 eura te sufinanciranjem Grada Biograda na Moru i Općina Pakoštane i Sveti Filip i Jakov u iznosu od 3.981,68 eura godišnje.

Rezultati koji se postižu provedbom programa okrenuti su općem cilju ublažavanja socijalne isključenosti i uključivanje starijih osoba u život zajednice.

- Imamo stalni porast korisnika. Sada ih je 50, kroz prošlu godinu ih je bilo 35 do 40. U prvih šest mjeseci smo napravili 10 000 kilometara našim vozilima. Raspolažemo kombijem s dodatnom stepenicom, a netko od troje volontera pomaže korisnicima pri ulasku i izlasku iz vozila. Na Pašmanu raspolažemo s osobnim automobilom. Preko ljeta je potreba za uslugom ipak malo manja jer starije ljude posjećuju obitelji, ne provode toliko vremena sami. Zimi smo im češće potrebni - kaže nam Vulin dodajući kako se ovim projektom potiče mobilnost, ali i neovisnost starijih osoba o članovima svojih obitelji.

Također, programom se potiče deinstitucionalizacija jer se povećavanjem samostalnosti starijih osoba smanjuje potreba za odlaskom u institucije poput staračkih domova.

- Projekt je financiran od strane ministarstva, natječaj se provodi na dvije godine, pa se nadamo da ćemo našim građanima zrele dobi i nakon prosinca moći nastaviti pružati ovu uslugu - zaključila je Vulin.

image

Pozovi i GDCK BNM te vozi II

Gradsko Društvo Crvenog Križa Biograd Na Moru/
image

Biograd na Moru

Jure Mišković/Cropix
20. rujan 2024 06:20