StoryEditorOCM
RegionalDOMIŠLJATI SU

Popis mjesta gdje dileri skrivaju drogu nevjerojatan je: ‘U anusu, svim dijelovima odjeće, u stanu di god se sjete. Nalazili smo drogu u kruhu...‘

Piše Piše Vladimir Urukalo
4. veljače 2021. - 09:39

Nakon što je USKOK podigao optužnicu protiv šesteročlane zločinačke organizacije na čelu s 25-godišnjim Kristianom Antonom Barišićem koju terete da je nabavljala veće količine amfetamina, heroina i marihuane koje su potom skrivali u plastificirane i metalne bačve uglavljene u iskopane rupe u suhozidu kod mjesta Vučevica, opet se postavilo pitanje koliko su današnji dileri inventivni i na koje sve načine i gdje skrivaju drogu od policije.

Naravno, sredstva prijevoza posebno automobili su zanimljivi u kontekstu skrivanja ako se droga prenosi preko granica. Tako krijumčari narkotike skrivaju u posebnim spremnicima koje smjeste na neko teško dostupno mjesto ili mjesto za koje misle da policiji neće pasti na pamet da bi se tamo nešto tako moglo nalaziti.

Primjerice, jedna od posljednjih akcija USKOK-a u Metkoviću otkrila je da je jedan od osumnjičenih, talijanski državljanin u nekoliko navrata u svom mercedesu prenosio kokain pa tako i sredinom lipnja prošle godine 21 kilogram te droge koja je bila u oblijepljenim paketima skrivena u posebno napravljenom prostoru ispod tepiha suvozača, a da bi se do toga moglo doći, moralo bi se ukloniti akumulator iz ležišta. On tad nije otkriven, no pao je desetak dana poslije s istom količinom.

U listopadu prošle godine USKOK je u Zagrebu optužio dilersku zločinačku grupu navodeći, među ostalim, da je 58-godišnji "mozak" udruženja organizirao i financirao nabavu kokaina i amfetamina iz Nizozemske je isplanirao i financirao nabavu automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. “štekova” namijenjenih krijumčarenju, a koje su automobile drugi članovi grupe vozili u Srbiju kako bi tamo izradili posebna skrovišta.

Početkom siječnja prošle godine splitski su inspektori Odjela za droge uhitili 25-godišnjeg dilera kod kojeg je nađeno 134,5 grama “speeda”, 83 g marihuane i 7 tableta ecstasyja. On je svoje "blago" skrivao u olupini napuštenog razbijenog BMW-a sve dok ga policajci nisu razotkrili.

Još jedan nedavno osuđeni splitski diler kojeg je policija čak proglašavala jednim od vodećih narkobossova s ovog područja, Alen H. (31) svoju je drogu skrivao u maloj unajmljenoj šupi u blizini osnovne škole na splitskim Brdima gdje je živio. Ostavu je unajmio od susjeda tri kuće dalje, a tamo je policija pronašla dva kilograma heroina, 1,7 kg marihuane, pola kilograma kokaina, 133 tablete MDMA i 31 gram amfetamina.

Prije nekoliko godina su, primjerice, djelatnici PNUSKOK-a na graničnom prijelazu Nova Sela između Metkovića i Vrgorca zaustavili automobil marke audi A3 kojeg je vozio 26-godišnjak sa šireg splitskog područja.

Pretragom uobičajenih mjesta u vozilu gdje se inače skriva droga poput vrata ili rezervnih guma, ništa nisu našli no tada je jedan od policajaca osjetio malo jači miris nafte od uobičajenog te je posumnjao da se možda nešto ne krije u rezervoaru audija. Kad su policajci rastavili rezervoar vidjeli su da u rezervoaru pluta šest plastičnih boca od pola litre koje su bile jako čvrsto zatvorene, a u njima je bilo nešto više od dva kilograma heroina.

Sredinom svibnja 2018. godine na graničnom prijelazu za međunarodni promet Slavonski Šamac, policajci su na ulazu u Republiku Hrvatsku provodili graničnu kontrolu nad putnicima autobusa BiH registarskih oznaka. Prilikom pregleda prtljage 25-godišnjeg državljanina Austrije, u ruksaku su uočili jedan tzv. „tetrapak“ od soka, zapremnine 2 litre. Bilo im je sumnjivo da je teži nego obično i da se ne "čuje" tekućina kad se prodrma pa su ga otvorili i našli unutra pvc paket sa 738 grama marihuane.

Na splitskom području jedna od najvećih zapljena droge bila je prije dvije godine kada su na graničnom prijelazu Vinjani Donji imotski policajci i carinici zaplijenili 423 kilograma marihuane koja je bila skrivena u kamionu, u paketima naslaganima ispod 20 tona lubenica.

Spomenimo još i one sitne, ulične dilere koji barataju s malim količinama raznih droga i sakrivaju ih na svakojaka mjesta u stanovima i kućama poput utičnica za struju, poklopaca vodokotlića, kuhinjskih napa, staklenki s povrćem pa čak i u dječjim pelenama.

- Da di sakrivaju, di god mogu. U anusu, svim dijelovima odjeće, u stanu di god se sjete. Nalazili smo drogu u kruhu, fotoaparatu, u boksu koji liči na limenku pića, televiziji, radijatorima, u bocama piva koje su do pola napunjene, a u donjem dijelu je boks... - prisjeća se jedan od splitskih inspektora.

Činjenica je dakle da su krijumčari droge svakog dana sve domišljatiji u pokušajima dopreme narkotika, no kako oni sazrijevaju u svojim idejama tako isto "rastu" i policajci. To je igra mačke i miša koja svakim danom sve više napreduje u svakom pogledu.

19. travanj 2024 07:30