StoryEditorOCM
RegionalLOVSTVO

Posedarje-Pridraga: Održana manifestacija Lovna kinologija i 16. tradicionalno natjecanje "Specijalka na prepelice"

Piše Branko BOŽIĆ
20. rujna 2021. - 13:03

Uz nezaobilazno i plansko provođenje epidemioloških mjera glede pandemije COVID-a 19, Kinološka udruga Posedarje iz istoimenog podvelebitskog mjesta, organizirala je i više nego uspješno na terenu provela dvije tradicionalne kinološke manifestacije za lovačke pse ptičare, koji čine poznatu (7.FC) skupinu. Riječ je o (IPO-u) - ocjeni oblika i ispita prirođenih osobina pasa ptičara koji imaju valjanu rodovnicu, kao i o tradicionalnom šesnaestom po redu sportsko lovno-kinološkom natjecanju Specijalka na prepelice.

Dvodnevna manifestacija upriličena je tijekom ovog vikenda u okviru ovogodišnjeg plana i programa rada Posedarskih kinologa, uz prethodno odobrenje Hrvatskog Kinološkog saveza iz Zagreba. Budući da lanjske godine zbog mjera COVID-a 19 nije održana Specijalka na prepelice, pozivu organizatora ovog se puta na navedene dvije priredbe odazvao rekordan broj vodiča i vlasnika pasa iz lovačkih društava s prostora Zadarske županije, Istre Splita,Drniša,otoka Paga i Brača, Otočca, Sinja, Gospića, Ljubuškog te susjedne Slovenije. Svima njima toplu dobrodošlicu i riječi zahvale na odazivu unutar zbornog mjesta u Pridrazi, uputili su njihovi domaćini, čelnici KU Posedarje predsjednik Martino Klapan, tajnik Milan Mićo Žuža, voditelj uzgoja Jure Žuža te glavni operativac i vodič na lovačkim terenima Ante Klapan. Ispit prirođenih osobina održan je unutar lovišta XIII/121 Novigrad-Lovna jedinica Pridraga, lovoovlaštenika zadarske LU Diana.

Premda je prvoga dana za lovce i kinologe IPO protekao uz veliki interes i zadovoljstvo, jer su svi psi po službenoj ocjeni od strane dvojice renomiranih hrvatsko-međunarodnih kinoloških sudaca Ante Bilača iz Drniša i Zlatka Piteše iz Zagreba, zadovoljili formu i propisane kriterije, ipak je drugog dana bilo kudikamo zanimljivije i zabavnije tijekom sportskog natjecanja Specijalke na prepelice.Ova pak priredba upriličena je u lovištu13/126 Lišane Ostrovičke kojim gospodari LU Benkovac. Kako bi psi i njihovi vodiči ostvarili što bolje rezultate, organizatori su o svome trošku dan ranije u navedeno lovište ispustili dodatnih 60 kljunova prepelica.

Nakon uspješno odrađenog posla u lovnim terenima, sudionici su se sa psima vratili na mjesto polaska u Pridragu. Uslijedio je kraći odmor nakon čega se prionulo sumiranju rezultata te toliko iščekivanom proglašenju pobjednika. Dvojica sudaca Bilač i Piteša su obznanili da je u klasi engleskih ili otočnih ptičara pobjeda pripala poznatom i prokušanom istarskom vodiču i kinologu Serđu Valentiću iz mjesta Tar kod Poreča i njegovom engleskom seteru pod imenom Pir. Drugo mjesto osvojio je nadaleko mladi i pasionirani vodič Marino Pernar iz Povljane na Pagu sa irskom setericom Luna dok je treće mjesto osvojio vodič Mate Bratović iz Podgradine sa kujom pointerkom Runa od Popa.

Među kontinentalnim ptičarima prvo mjesto osvojio je veteran Miljenko Mićo Žuža iz Podgradine s epanijel bretoncem Mito. Drugu poziciju osvojio je Marino Pernar s kujom Greta pasmine Bracco Francese. Treće mjesto pripalo je Martinu Klapanu iz Pridrage i njegovoj kuji, epanijel bretonki Eva dok je četvrto mjesto osvojio vodič Ivo Šerić iz Splita sa epaniel bretoncem Bos.

Pobjednicima su na prigodan način zaslužene pehare i plakete uručili predsjednik Martino Klapan i čelnik zadarske LU Diana Ervin Mrkić Pestić.

Sudionicima su se na kraju ceremonijalnog dijela obratili predsjednik Martino Klapan te arbitar Ante Bilač.

- Dragi prijatelji najljepša vam hvala što ste se u ovako velikom broju odazvali na naše dvije manifestacije lovstva i kinologije. Koristim ovu prigodu da u prvom redu čestitam pobjednicima. Riječi hvale također u svoje osobno te u ime mojih suradnika, upućujem ovdje nazočnoj dvojici sudaca Bilaču i Piteši na uloženom trudu i objektivnosti. Nadalje, ovdje među nama je i predsjednik LU Diana Ervin Mrkić Pestić te se i njemu zahvaljujem kao i vodstvo LU Benkovac, što su nam i ovom prilikom izišli u susret. Naravno, tu su i naši vjerni dugogodišnji sponzori općine Posedarje i Novigrad, zadarska tvrtka Seter d.o.o. vlasnika Lea Mitrovića, Kinološka udruga Benkovac, pekarna Šalina i Mario Marinović. Naposlijetku svih vas skupa pozivam na isto okupljanje i naredne godine, naravno i da konačno pobijedimo ovu pošast zvanu COVID-19, zaključio je predsjednik Klapan.

- U ime nas dvojice sudaca, prvenstveno se želim zahvaliti domaćinima kao i svim sudionicima takmičenja, na njihovoj fer i korektnoj borbi.Nadalje, riječi hvale upućujem ovdje nazočnom pucaču Juri Žuži, koji ovog puta nije promašio niti jednu prepelicu, a što je od iznimne važnosti kad je u pitanju Specijalka na prepelice. Na kraju želim i ovom prilikom i to bez imalo patetike ili omalovažavanje nekog drugog, još jednom iznova potvrditi kako ste vi jedna od najačih i najorganiziranijih kinoloških udruga u Republici Hrvatskoj. Ovo je reći kinologija. Samo ovako nastavite i unaprijed, istaknuo je arbitar Bilač, čije su riječi okupljeni popratili aplauzom.

Okončanjem službenog dijela, u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, uslijedio je ručak. Zajednički stol postavljen je u lovištu na otvorenom u debeloj hladovini podno stabala jablanova. Uz dobru i ukusnu lovačku spizu te uz izvorno domaću bijelu i crnu pridrašku kapljicu, kao i uz zvuke harmonike, jelo se i pilo te pjevalo do kasnih poslijepodnevnih sati.

05. listopad 2024 13:22