StoryEditorOCM
RegionalPOTPUNO BESRAMNO

Postoje divlji graditelji, ali i još gori: ovi su bespravno dogradili čitav kat, a pogledajte što su napravili susjedi!

Piše Vijesti SD
4. siječnja 2024. - 19:27

Bespravna gradnja gorući je problem u Istri kojem unatoč brojnim naporima nikako da se stane na kraj - piše HRT. Jedan od novijih primjera stiže iz Vodnjana gdje su stanari bespravno dogradili kat već postojeće građevine i time zazidali prozor svojoj susjedi.   

Centar Vodnjana, napučena starogradska jezgra. Ovdje su samohranoj majci s dvoje djece susjedi zazidali gotovo cijeli prozor. U više ih je navrata upozoravala i prijavljivala institucijama. I ona i ostali stanari. Žena pred kameru nije htjela. Kaže da je u posljednje vrijeme doživjela i previše stresnih situacija. No HRT-u poslala je fotografije novoizgrađenog kata.

A susjeda koja je prozor zazidala - kaže gradili smo, ali za to imamo sve potrebne papire.

- Imam tonu papira, arhitekti, geodeti, kupovna, porezna, sve imam. Mogu vam pokazat, čekajte da nađem. Imam tonu papira, rekla je Nevresa Hatemić iz Vodnjana.

image
Screenshot/HRT

Papire nam nije pokazala. No komunalni redari iz Vodnjana na terenu su utvrdili da nadograđen cijeli kat na nekadašnjoj srednjovjekovnoj cisterni nema potrebne dozvole.

- Ovo je zahvat koji je napravljen bez građevinske dozvole za rekonstrukciju gdje moraju imati odobrenje svih konzervatora i nije prijavljen, istaknuo je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana.

Na temelju toga naš komunalni redar došao van i napravio zapisnik koji je poslan konzervatorskom odjelu i građevinskoj inspekciji. Na terenu su bili i konzervatori. Uskoro će i građevinska inspekcija.

Oglasio se priopćenjem Državni inspektorat.

- Državni inspektorat zaprimio je prijavu te je ista uvrštena u plan rada građevinske inspekcije za iduće razdoblje, stoji u priopćenju.

Nažalost, ovaj slučaj nije izoliran jer u Istri se svakih nekoliko dana otkrije novi slučaj gradnje koji nije u skladu sa zakonom - donosi HRT.   

29. travanj 2024 15:16