Turistička zajednica grada Biograda u suradnji s Gastronautima i 14 biogradskih ugostitelja, radi na projektu gastronomskog brendiranja grada Biograda na teme: Školjke kunjke, Jela s prošekom i Kraljevska jela u kraljevskom gradu.
Nakon edukativnih radionica održanih za ugostitelje tijekom ožujka i travnja, od 14-16. svibnja 2024. s gastronomskim adutima grada Biograda, upoznali su se i gastronomski i turistički novinari iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Mađarske i Austrije. U projektu sudjeluju ugostiteljski objekti: Crvena luka, Boqueron, Casa Vecchia, Kampanel, Arkada, Riva, Daniela, Europa, Barba, Beštek, Marina Kornati, Park Soline, Bazilika i Dalmaland. U svojoj ponudi naglašavaju jednu ili više predviđenih tema te pružaju gostima mogućnost da i kroz pojedina jela osjete i dožive dio gastronomskih posebnosti Biograda.
Delikatesne i rijetke školjke kunjke (Arca noae), simbol su Pašmanskog kanala i jedan su od razloga zbog kojeg gurmani dolaze u Biograd. U prošlom su stoljeću nestajale u više navrata, no vratile su se. Kunjke u gastronomiji imaju status vrhunske delikatese u čijem se okusu može doživjeti more. Struktura omogućava i dužu termičku obradu. U Biogradu kunjke tradicionalno pripremaju na buzaru, lešo, na žaru i kao rižoto. Jela s kunjkama nude: Kampanel, Europa, Riva, Beštek, Daniela i Barba.
U Biogradu je prošek sastavni dio mnogih lokalnih specijaliteta. Dodaju ga u buzare, brudete, pašticade i različite vrste umaka, uključujući i onaj koji stavljaju na burgere. Jela s prošekom su u ponudi: Crvena luka, Boqueron, Casa Vecchia, Kampanel, Arkada, Riva, Daniela, Europa, Barba, Beštek, Marina Kornati, Park Soline, Bazilika i Dalmaland.
Titulama Kraljevskih jela u kraljevskom gradu su svoja pojedina jela od među gurmanima posebno cijenjenih namirnica okitili: Daniela, Europa, Riva, Arkada, Beštek i Dalmaland.
Pored jela s kunjkama, novinari su imali prilike probati brojne delicije biogradskih restorana, među kojima su i: Biogradska teča (brudet svježe ribe, škampa i školjki s dodatkom prošeka) i Burger od škampi i kozica u Crvenoj luci; Domaći pljukanci sa zadarskim tartufom i Biftek u umaku od prošeka s brusketom u Boqueronu; Pizzu s dimljenom sabljarkom i Biograd smash jam burger s marmeladom od kapule i prošeka u Casa Vecchia; Carapaccio od tune s pinjolima i Tjesteninu s morskim ježom u Kampanelu; Kraljevske sipe s mladim bobom u prošeku i Jadranske kozice s biogradskim makaronima u Arkadi; Janjeću koljenicu u kraljevskom gradu u Rivi; Pašticadu i Kraljevski rižoto u kraljevskom gradu, u Europi; Bruscette i pizze s dimljenim plodovima mora te Birramissu u Bešeteku; Plavu ribu iz vlastitog ulova i Hobotnicu pod pekom u Barbi; Raviole punjene oboritom ribom i Pijane smokve u Marini Kornati te Zabatak Royal transformation i Dalmatinsku pašticada sporo kuhanu s morskim kamenom u Dalmaland.
Oduševljeni gastronomskom ponudom kraljevskog grada Biograda, novinari su objavili i niz privatnih impresija koristeći zajednički hachtag #usidreniubiogradu
Kako bi novinari vidjeli Biograda i s morske strane, Turistička zajednica je organizirala plovidbu Pašmanaskim kanalom brodom Sv. Šime, tijekom koje su se novinarima prezentirali vrhunski proizvođači – vinarija Bora, craft pivovara Brlog i pršutana Lukin.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....