StoryEditorOCM
RegionalLOŠE STANJE

U splitskom su KBC-u 42 osobe na respiratoru što je drugi najgori broj od početka pandemije, a jedna je ženska osoba u izolaciji zbog sumnje u omikron

Piše Ivica Marković/SD
7. prosinca 2021. - 09:52

- U ovom trenutku u Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ) ima jedna ženska osoba koja se nalazi u izolaciji, u kojoj će biti 14 dana, budući da je nedavno bila u Zagrebu, na sastanku, na kojemu je bila osoba, kojoj je kasnije potvrđen omikron soj Covid - 19 virusa, rekla nam je doc. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ).

Što se tiče dnevnog stanja stvari u KBC-u Split s oboljelima od Covida, ono nije ništa bolje no prethodnih dana, pače mogli bi reći da je i gore, jer je ponovno "narastao" broj onih pacijenata koji su "priključeni" na strojnu ventilaciju (respirator). U ovom trenutku, odnosno danas su na respiratoru 42 pacijenta i to je drugi najveći broj "priključenih" od kada je "Covida u Hrvata". Rekord, koji se nadamo da nikada nećemo dostići su 44 pacijenta na respiratoru.

- To su strašne brojke i zaista ne znam što bih više rekao. Osjećam se bespomoćno. U prošli petak sam bio dežuran i u 24 sata tog mog dežurstva na bolničko liječenje smo primili 25 ljudi. Što više reći? - pita se izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Osim ovih 44 na respiratoru u ponedjeljak je na NZJZ SDŽ testirano 1059 naših sugrađana i prema neslužbenoj brojci, koja se u sljedećih nekoliko sati može korigirati njih 378 je pozitivno, što je 35,6 posto pozitivnih u ukupnom broju, dan prije testiranih.

Na bolničkom liječenju su 174 osobe, a u posljednja 24 sata, njih četvero je od Covida i preminulo.

19. travanj 2024 13:39