StoryEditorOCM
RegionalUHIĆEN U UDBINI

Ukrajinac švercao 27 Sirijaca, pa priznao kako se za "posao" dogovorio s osobom imena Mihailo. Kada je došla policija Mihailo je zbrisao...

Piše B. S.
3. rujna 2024. - 18:21

Zbog ilegalnog prijevoza čak 27 Sirijaca kroz Hrvatsku prema zemljama Europske unije, Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću podignulo je optužnicu protiv 37- godišnjeg Ukrajinca. Optužen je za kazneno djelo protiv javnog reda – protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma

Tereti se da je 20. prosinca 2023. godine, po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom, na nepoznatom mjestu blizu državne granice s Bosnom i Hercegovinom ilegalno prevezao 27 državljana Sirije kroz Hrvatsku prema zemljama Europske unije. Za unaprijed obećanu novčanu naknadu od tri tisuće eura, u teretni automobil marke "Fiat Ducato" slovačkih oznaka smjestio je 27 Sirijaca koji su prethodno ilegalno prešli granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Potom ih je prevozio u tovarnom prostoru vozila. Međutim, u 4.10 sati, u mjestu Grabušić, općina Udbina, zatečen je i uhvaćen od strane policijskih službenika.

Priznao je kazneno djelo navodeći kako je putem interneta pronašao "posao" te se dogovorio s osobom po imenu Mihailo, za koju je rekao da je Ukrajinac. Za ovaj ilegalni prijevoz dogovorili su se za cijenu od 3.000 eura.

Ispričao je kako su se on i Mihailo sastali i krenuli zajedno obaviti "posao", pri čemu je Mihailo upravljao automobilom marke "Audi". Kada je policija stigla, Mihailo je, međutim, pobjegao, ostavljajući ga samog u teretnom vozilu marke "Fiat Ducato" s slovačkim registracijama. Naveo je da je Mihailo bio taj koji je organizirao cijeli prijevoz, slao mu lokacije i dogovarao detalje vezane uz prijevoz 27 ilegalnih migranata, državljana Sirije.

Iz izvješća o postupanju policijskih službenika, koji su sudjelovali u operativnoj akciji "Koridor II", proizlazi da je 20. prosinca 2023. godine, oko 4.10 sati, u mjestu Grabušić, općina Udbina, zaustavljeno teretno vozilo koje se kretalo iz smjera Bjelopolja. Policajci su primijetili da je vozilo vidno opterećeno te su utvrdili da njime upravlja. U tovarnom prostoru vozila zatečeno je 27 osoba bez osobnih isprava, koje su po njihovim izjavama državljani Sirije.

 

18. rujan 2024 09:48