StoryEditorOCM
RegionalPOZDRAV PROF. FIRIĆU

Umro je poznati profesor i vrstan znalac povijesti koji je svojim djelima povezao cijelu Dalmaciju. Napisao je knjigu o otoku Ižu koji je obožavao

Piše Dalmacija SD
20. listopada 2023. - 11:19

U Splitu je u 77. godini preminuo Valter Firić, dugogodišnji profesor povijesti umjetnosti i likovne kulture, širom Dalmacije poznat kao vrstan poznavatelj povijesti i plodan publicist.

Nakon završenog studija i usavršavanja je dugi niz godina, sve do umirovljenja, radio u Osnovnoj školi "Bol" (nekadašnje "Bratstvo-jedinstvo") u Splitu gdje je generacijama učenika bio omiljeni predavač likovnog odgoja, s neizostavnim i prepoznatljivim osvrtima na bogatu povijesnu baštinu grada i okolice.

Široj publici poznati su njegovi brojni publicistički radovi, kao i izložbe, posebice posvećene Klisu i njegovoj povijesti. Kliška tvrđava, crkva, toponimi i govor bili su samo dio njegova stvaralačkog interesa.

Dodatnu pažnju pobudio je djelima o Sinjskoj reri, koje su bile popraćene i izložbama, a tada emocijama mještana prema legendarnoj uskotračnoj željeznici koja je punih šest desetljeća povezivala Split i Sinj nije bilo kraja.

O povijesti automobilizma i motociklizma u Splitu je 2017. godine izdao knjigu "Makinja ča sama trče", a nedavno je na zadarskom području, kao "iški zet", promovirao vrhunsko djelo "Iž na starim fotografijama" o čemu smo pisali OVDJE.

Prof. Valter Firić tiho je ispraćen u četvrtak (danas), na splitskom Lovrincu, u krugu obitelji, prijatelja i poštovatelja njegova djela.

image

Prof. Valter Firić

Privatni album
28. travanj 2024 04:37