StoryEditorOCM
RegionalIZ KUPAĆEG U JAKETU

Vikend kao oproštaj s ljetom? Stiže dramatično zahlađenje s kišom, u susjedstvu očekuju i snijeg!?

Piše A.Vl./JL
6. rujna 2024. - 12:33

Čini se da je konačno došao kraj nesnosnim i neuobičajenim vrućinama za ovo ljeto, koje je bio najtoplije otkako postoje mjerenja, prema podacima Copernicusa. Još ovaj vikend možete planirati aktivnosti na otvorenom, ali od ponedjeljka, a pogotovo u utorak, stiže pravo osvježenje i nagli ulazak u jesen.

Prema prognozi DHMZ-a, dnevna temperatura u središnjoj Hrvatskoj trebala bi iznositi najviše 18 Celzijevaca. Istramet je tako prenio dugoročnu prognozu norveškog meteorološkog zavoda za slovensku planinu Triglav, koja kaže da će se u subotu ujutro 14. rujna na Kredarici, pri vrhu te planine, temperatura spustiti ispod ništice: na -3 °C te će padati snijeg. Usporedbe radi, u subotu 14. rujna temperatura na Kredarici bi trebala iznositi -3 Celzijevca, a sutra će temperatura biti oko 5 stupnjeva u 8 sati te dnevnih 12 Celzijevaca. Prvi snijeg u Sloveniji se očekuje u petak 13. rujna, kako je prognozirao Norveški meteorološki institut, prenosi Jutarnji list.

Sudeći prema prognozi DHMZ-a, nova kiša u Hrvatskoj bi trebala pasti u ponedjeljak i utorak. Zagrepčanima će u utorak vjerojatno trebati i jesenske jakne, jer dnevna temperatura ne bi trebala prelaziti 18 stupnjeva. U Delnicama će, primjerice, u utorak u 13 sati biti oko 14 stupnjeva.

Još jače zahlađenje, prema posljednjim izlazima modela za dugoročnu prognozu, očekuje se prema idućem vikendu. Očekuje se vrlo promjenjivo vrijeme s čestom kišom i maksimalnom temperaturom od, primjerice, tek 13 stupnjeva u Zagrebu...

Vikend kao oproštaj s ljetom

Danas će na istoku Hrvatske biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimične kiše može biti u noći i ujutro, a u popodnevnim satima izgledni su lokalni pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar većinom slab, gdjegod umjeren sjeverozapadni sjeverni, a najviša temperatura od 28 do 31 °C, glasi prognoza HRT-a.

U središnjoj Hrvatskoj temperature će se kretati između 26 i 28 °C, a jutarnja temperatura od 16 do 19 °C. Dosta oblaka bit će u prvom dijelu dana, ponegdje s kišom tijekom noći i jutra. Poslijepodne sunčanije, no još ne posve stabilno, pa su mogući mjestimični pljuskovi.

Povremena kiša i u Gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu. Mjestimice su mogući jači pljuskovi. Pritom u drugom dijelu dana manje oblaka nego u prvom. Na moru će puhati jugo, prolazno u noći i ujutro ponegdje bura i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka danju između 25 i 28 °C na obali i otocima te od 21 do 25 °C u Lici i Gorskom kotaru

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije danju između 27 i 29 °C. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će padati kiša, a lokalno može biti i nevera, uz obilniju oborinu i olujan vjetar, osobito u prvom dijelu dana. Jugo, mjestimice još jako, slabjet će prema kraju dana.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje također u noći i prijepodne može biti izraženijih lokalnih pljuskova. Poslijepodne sunčanije, a temperatura zraka porast će do vrijednosti od 27 do 29 °C."

Vikend će u unutrašnjosti početi uz sunčano vrijeme, ujutro s mjestimičnom maglom. U nedjelju novo jače naoblačenje, prema kraju dana kiša na koju treba računati u većinom oblačan i manje topao ponedjeljak. U subotu i na Jadranu nas očekuje obilje sunčanog vremena. Već u nedjelju porast naoblake i kiša popodne na sjevernom dijelu, a navečer i u noći te tijekom ponedjeljka i drugdje. Zapuhat će jugo, početkom tjedna i jako, uz pad temperature, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

15. rujan 2024 14:43