Baš na vrijeme za Veliki petak srdela se vratila na ribarnice, a premda ribarima, kako čujemo, probleme stvara Mjesec, sudeći po viđenome na peškariji ipak su se nekako snašli.
Snađite se i vi, nabavite friške srdele, ako već ne danas za obid, a onda sutra za subotnji. Ako vam, pak, treba ideja za njihovu pripremu, nudimo vam dvije pa se odlučite koja vam je draža.
Punjene pohane srdele
Sastojci:
500 g svježih srdela
fileti usoljene srdele
kapari
brašno
jaja
krušne mrvice
Priprema:
Svaku srdelu očistite i rastvorite, pripazite da ostavite rep. Na jednu stranu tako rastvorene ribe stavite pola fileta slane srdele i nekoliko kapara pa uz pomoć čačkalica spojite ribu. Uvaljajte ih u brašno, razmućena jaja i krušne mrvice te ih pržite na vrućem ulju. Izvadite ih na kuhinjski papir i pustite da se ocijede pa ih poslužite uz kuhani krumpir i zelenu salatu.
Srdele u šugu od poma
Sastojci:
500 g srdela
500 ml umaka od rajčice
2 žlice krušnih mrvica
1 režanj češnjaka
100 ml vina
peršin
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Očistite srdele, nasjeckajte češnjak i peršin.
U tavi zagrijte ulje pa na njemu prepržite češnjak. Čim zamiriše zalijte ga umakom od rajčice, dobro promiješajte i pustite da kratko kuha.
Zalijte sve vinom pa pričakajte da ispari alkohol. Ubacite krušne mrvice, sol i papar pa promiješajte.
Na kraju dodajte srdele pa kuhajte poklopljeno desetak minuta na laganoj vatri.
Kad je riba gotova sve pospite sjeckanim peršinom i poslužite.