StoryEditorOCM
SportANALIZA UTAKMICE

Hrvatska je prosula pobjedu protiv 11 ‘balvana‘ koji su na Poljudu prezentirali novu verziju antinogometa

Piše Antonio Juričić/SD
26. ožujka 2023. - 07:30

Ishode nekih utakmica teško je objasniti, a remi Hrvatske i Walesa upravo je jedan od takvih. Unatoč totalnoj dominaciji na dupkom ispunjenom Poljudu, ‘vatreni‘ su na kraju osvojili samo bod protiv momčadi koja je u Split stigla pokušati ne izgubiti s velikom razlikom, pritom se nadajući da će možda nekim čudom uspjeti izvući remi.

Dok je Gareth Bale još uvijek ostavljao srce na terenu u crvenom dresu, za reprezentaciju Walesa često se znalo reći kako se sastoji od Balea, Aarona Ramseyja i devet "balvana". Najbolji golfer među nogometašima u međuvremenu se umirovio, a Velšani su sinoć na Poljudu izgledali kao 11 "balvana", iako je Ramsey bio na terenu.

I pogodak Nathana Broadheada u trećoj minuti sudačke nadoknade bio je preslika golova koji padaju u trećem razredu engleskog nogometa, u kojem velški napadač inače i zarađuje kruh. Lopta koja je iz auta ubačena duboko u protivnički šesnaesterac, prebačena je glavom na drugu vratnicu, a tamo je Broadhead pobjegao Josipu Juranoviću i donio svojoj momčadi ogroman bod. "Proper football", rekli bi otočki romantičari.

image
Vojko Bašić/Cropix

Gosti su inače u prvom dijelu bili sasvim nemoćni i ono što smo od njih vidjeli u tom periodu slobodno možemo nazvati novom, naprednijom verzijom antinogometa. Ili nazadnijom, ovisi kako gledate na ekstremniji vid tog stila kojemu su Velšani od davnina vjerni.

Momčad Roba Pagea na terenu je stajala u onih klasičnih "otočkih" 4-4-1-1 i branila se u niskom bloku, dok u prvom poluvremenu praktički ni nisu napadali. Preskakanje igre očekivano im je bila glavna zanimacija kada bi imali loptu u nogama, ali ono što je bilo pomalo bizarno jest to što su doslovno od prve minute zadržavali igru koliko god su mogli.

Svaki slobodni udarac, aut i gol-aut trudili su se svim silama ne izvesti, a njihov vratar Danny Ward u nekoliko je navrata riskirao da mu portugalski sudac João Pinheiro dosudi indirektan udarac u šesnaestercu, jer je toliko dugo držao loptu u ruci da je to na trenutke bilo nevjerojatno.

Zlatko Dalić na poljudski travnjak je poslao svoju vjerojatno najjaču jedanaestorku. Josip Šutalo zamijenio je Dejana Lovrena kao stoperski par Jošku Gvardiolu i simbolično mu uzeo "šesticu", u veznom redu i na lijevom krilu bili su uobičajeni sumnjivci Brozović, Modrić, Kovačić i Perišić, a Kramarić na desnoj strani i Livaja u vrhu napada kompletirali su napadačku trojku koja je u pravilu najbolje funkcionirala.

Livaja je u ulozi target mana radio probleme gostujućoj obrani, a Kramarić je ulazio centralno i popunjavao ispražnjene prostore, dok je Juranović držao širinu na toj strani.

Napadač Hoffenheima doveo je ‘vatrene‘ u vodstvo u 28. minuti udarcem iz daljine i općenito je zadatke odrađivao dobro, ali je u nekoliko navrata nepotrebno sam završavao akcije i bacio veliku mrlju na svoju predstavu. Kramarićeva sebičnost nije neka novost, no svejedno je bilo frustrirajuće vidjeti kako u 45. minuti šalje loptu nebu pod oblake, umjesto da ju doda Perišiću koji je bio sam na lijevoj strani.

- Kramarić je trebao dodati Perišiću, u takvim situacijama trebamo ispoštovati jedni druge. To se na kraju vrati i kazni te - prokomentirao je Dalić tu situaciju nakon utakmice.

image
Ante Čizmić/Cropix

Totalna dominacija Hrvatske u prvom dijelu ogledala se i u statistici. Dalićevi igrači imali su 70 posto vremena loptu u svojim nogama te su uputili trostruko više točnih dodavanja od Velšana, uz uspješnost od 91 posto. Situacija je manje-više ostala ista i u drugom poluvremenu, ali gosti su se ipak malo probudili i nisu više djelovali baš toliko beznadno.

Daniel James u 60. minuti se našao u stopostotnoj šansi koju su Velšani složili iz jednog za njih nekarakterističnog kontinuiranog napada. Gvardiol je u toj situaciji ispao iz igre, a Šutalo je samo privremeno uspio zaustaviti šansu. Lopta je došla do Jamesa, koji se našao oči u oči s Dominikom Livakovićem, ali je pucao pored gola.

Hrvatska u drugom dijelu nije prestala igrati, ‘vatreni‘ su i dalje dolazili u šanse i polušanse, a posebno se izdvojila Perišićeva greda iz 82. minute. Ali dojam je bio kao da su previše sigurni u pobjedu i da samo žele utakmicu privesti kraju.  A kada promašiš toliko prilika i imaš minimalno vodstvo, nije baš najmudrije rješenje "sjediti i čekati", što su ‘vatreni‘ u velikoj mjeri radili.

Reakcija Dalićevih igrača na aut u 93. minuti također nije baš za pohvalu, iako treba naglasiti da su Velšani cijelu utakmicu dominirali u zračnim duelima. S obzirom na to da u fazi napada praktički nisu imali nikakve mehanizme, nekako bi bilo previše da skupina igrača odgojenih na Otoku ne može ni u skoku izdominirati. Ali pogodak je svejedno trebalo spriječiti, što je uostalom rekao i sam Juranović nakon susreta.

- Uopće nisam vidio loptu. Krivo smo stali.

Nema dileme da su tri boda trebala ostati u rukama hrvatske reprezentacije, ali u nogometu se iz tjedna u tjedan pokazuje istinitim ono što je Dalić rekao nakon utakmice. Kada promašiš šanse, a svejedno utoneš u nekakvu apatiju potpomognutu činjenicom da si evidentno kvalitetniji, vrlo često se dogodi da nastradaš mimo svake nogometne logike.

Tako je bilo i ovaj put - velški antinogomet je pobijedio i odnio Hrvatskoj dva boda koje je definitivno zaslužila.

20. travanj 2024 04:28