StoryEditorOCM
SportFOTO: NIJE LAKO BITI NAJBOLJI IZMEĐU 2170 NATJECATELJA

Kako je Pretorianac Žarko Pedišić (16) osvojio malo prvenstvo svijeta!

Piše Ivica GJERGJA
11. svibnja 2017. - 18:00
zarko_pedisic7-260417

Kad neki sportaš na natjecanju između 2170 natjecatelja iz 32 države i 242 kluba osvoji jedno prvo i jedno drugo mjesto u dvije različite kategorije, onda je sigurno riječ o izvanserijskom uspjehu i iznadprosiječnom sportašu. A upravo je to pošlo za rukom mladom Žarku Pedišiću, 16-godišnjem članu Kickboxing kluba Pretorian iz Zadra, koji je na nedavno održanom "malom svjetskom prvenstvu" u austrijskom Innsbrucku, osvojio zlatni pojas u kategoriji starijih kadeta (+69 kg) i drugo mjesto u kategoriji juniora (84 kg)!

U finalnoj borbi u kategoriji starijih kadeta Žarko je smirenošću i boljom tehnikom izvođenja udaraca savladao svog suparnika iz Češke iako je, kako kaže, "igrao prljavo", da bi potom u borbi za juniorski naslov izgubio od jakog Turčina za "zlatni bod". Što više, u disciplini kicklight uz zlatno odličje osvojio je i pojas kao najbolji borac.

Na povratku doma iz Innsbrucka Žarka su dočekali njegovi prijatelji u rodnom Turnju priredivši mu pravi karusel. Slavilo se do ranih jutarnjih sati, a skromni Žarko je uživao u svakoj sekundi.

- Hvala mojima na dočeku i bodrenju – kaže Žarko, inače učenik prvog razreda srednje Pomorske škole u Zadru. Živi u Turnju i kojeg svaki dan putuje u Zadar u školu i na treninge.

- Kako je bilo u Austriji? Dobro. Bio sam spreman, s trenerom sam dosta analizirao svoje i tuđe borbe, tako da se od početka natjecanje nisam zaustavljao i išao sam borbeno do finala. Tu sam "naletio" na jednog Čeha koji je igrao prljavo. Iako su ga suci opominjali, on kao da me je želio ozlijediti, sve kako bih izgubio. No sve sam te njegove prljave radnje izbjegao i na kraju ga pobijedio, što mi mnogo znači. Sada, ali i za buduće borbe, u dahu će Žarko.

Počeo je u Biogradu trenirati karate, no nije se u tome snašao pa je prešao u kicboxing klub iz Polače gdje je ostvario vrlo dobar rezultate i bio među najboljima. Kako su Polački klub i Pretorian dosta sparingirali Žarko je izrazio želju da dođe u Zadar i tako je prešao u klub s kojim sada osvaja titule i medalje.

Nakon nastupa u Austriji nije bilo predaha više od jednog dana. Odmah je nastavio s treninzima, što samo govori koliko je Žarko vezan za kicboxing. Iako živi 15-ak kilometara od Zadra, nije izosao ni s jednog treninga, naprotiv, prvi dođe i zadnji ode, pa njegov trener Mentor Topalli za Žarka ima samo riječi hvale:

- Izvrstan je dečko i učenik. Od prvog dana u kicboxingu je, kao i životu, uporan, marljiv i predan. Sve što se od njega traži uradi i ponavlja do automatizma. Brzo uči i, što je velika odlika, sve ono što na treninzima radimo, on to odlično primjenjuje u borbama. Rezultati su tu, a oni su plod njegovog rada. Po meni, Žarko je tek počeo osvajati odličja. Siguran sam da će još napredovati i dosta novoga naučiti kako bi dostojno i uspješno predstavljao ne samo klub nego i reprezentaciju na međunarodnim turnirima - kaže trener Topalli.

Trijum u Innsbrucku nije prvo Žarkovo odličje. U nisci osvojenih medalja i pokala pridodao je i ono prvaka Hrvatske u light kontaktu (79 kg) čime je automatski pozvan u reprezentaciju Hrvatske. Pred Žarkom su sada dva velika natjecanja lipnju i rujnu. Tako će 5. lipnja nastupiti na državnom prvenstvu u kicklightu (79 kg) u juniorskoj konkurenciji u Benkovcu, a u rujnu će u sklopu reprezentacije nastupiti na Europskom prvenstvu u Makedoniji.

27. lipanj 2024 07:50